Lena Mellin

Kändisarna räddar inte Liberalerna

Politik är en förtroendebransch – inte en poängtävling

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dominika Peczynski Borg och Lotta Gröning.
Dominika Peczynski Borg och Lotta Gröning.

Hoppet är det sista som överger människan.

Liberalerna förväntar sig nu att kändisar ska rädda dem kvar i riksdagen.

Lotta Gröning är det senaste tillskott i jetsetbuketten.

Allting går att sälja med mördande reklam, heter det. Men gäller det även politiska partier?

Historien är inte sprängfylld av exempel på det. Ett lysande undantag är Marit Paulsen, av sig själv kallad ”riksmorsan”, som gick över från Socialdemokraterna till dåvarande Folkpartiet. Och rodde hem i sammanhanget fantastiska siffror för partiet i flera val till EU-parlamentet.

I det kommande riksdagsvalet gör partiet ett nytt försök. Inte med riksmorsor men väl med kända personer.

  • Lotta Gröning är det senaste tillskottet i kändisbuketten. Under 13 år som politisk chefredaktör för tidningen Norrländska Socialdemokraten gjorde hon sig känd som en talesperson för de socialdemokratiska gräsrötterna.
    Nu har hon värvats av Liberalernas ledare Nyamko Sabuni och kandiderar till riksdagen i Norrbotten.
  • Dominika Peczynski Borg jobbar med pr och var en gång i tiden stjärna i musikgruppen Army of Lovers. Efternamnet Borg kommer från äktenskapet med förra finansministern Anders Borg (M).
  • Johanne Hildebrandt är i dag tjänsteman på Liberalernas riksdagskansli men vill bli riksdagsledamot. Hon var tidigare journalist, bland annat krigskorrespondent, och författare, exempelvis till storsäljande romaner som utspelar sig under bronsåldern. Under en längre tid har hon ägnat sig åt försvarsfrågor.
  • Martin Melin är polis men har också gjort sig känd som den förste vinnaren i tv-dokusåpatävlingen ”Expedition Robinson”. Han har också varit gift med succéförfattaren Camilla Läckberg.
    Melin kandiderade redan i förra riksdagsvalet för Liberalerna och fick då många personkryss i sin valkrets. Det räckte däremot inte till en riksdagsplats. Dock kan han sedan januari förra året kallas in som ersättare till riksdagen om ledamoten han är ersättare för är borta under en längre tid.

Fyra kändisar som ska dra röster till Liberalerna. Eller?

Johanne Hildebrandt och Martin Melin.
Johanne Hildebrandt och Martin Melin.

Liberalerna har ett rekorddåligt stöd i väljarkåren, 2,7 procent enligt senaste Demoskop. De har legat på den låga nivån i över ett år.

Förtroendet för partiledaren Nyamko Sabuni är det sämsta av alla partiledares och partiet har ingen bra politik på något område enligt väljarna.

Det är det som är Liberalernas problem, inte deras persongarnityr. Om kändisarna hade ett stort politiskt kapital kanske de kunde hjälpa det krisdrabbade partiet.

Men det har ingen i kändisbuketten utom Lotta Gröning. Och hennes kapital består i att hon gnäller på den socialdemokratiska ledningen. Inte att hon vill rädda kvar Nyamko Sabuni i riksdagen.

För att dra parallellen med ovan nämnda Marit Paulsen. Hennes förtroendekapital bestod i ett stort engagemang och stor kunskap om djurhållning och mat. Det tog hon med sig från S till L. Hon hade kunnat ta det till vilket parti hon ville. Hon vann på trovärdighet, inte sitt kända namn.

Kändisarna kommer varken hjälpa eller stjälpa Liberalerna. De får fortsätta sökandet efter en mirakelkur som får väljarna på gott humör.

Tills dess kan de påminna sig om att politik är en förtroendebransch. Inte en där man plockar kändispoäng.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE