Wolfgang Hansson

Vad är det Trump vill dölja?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trump försöker på alla sätt stoppa insynen i vad han som president gjorde den 6 januari när kongressen stormades.

Frågan inställer sig; Vad är det Trump är så rädd för?

Händelserna i Washington i början av året kommer för alltid att vara en skamfläck för den amerikanska demokratin.

Efter ett tal av president Trump uppmanade han tusentals anhängare, som på hans uppmaning rest till Washington, att marschera mot kongressbyggnaden för att "stoppa stölden". Med det avsågs presidentens lögnaktiga anklagelser att omfattande valfusk bestulit honom på segern.

Trump försökte med hjälp av sina anhängare att genomföra en statskupp.

Nu vill ett särskilt kongressutskott gå till botten med vad Trump gjorde den 6 januari vid sidan av att hålla tal inför sina anhängare.

Vilka kommunicerande Trump med? Vilka träffade han? Hade han några kontakter med Proud Boys eller någon av de andra högerextrema grupper som organiserade attacken? Hur agerande presidenten under själva stormningen?

För att i detalj klarlägga detta vill ett kongressutskottet få tillgång till alla dokument där Trumps möten, telefonsamtal och ageranden den dagen framgår.

Trump vill stoppa begäran med motiveringen att dokumenten omfattas av en särskild presidentsekretess trots att han inte längre är president. Ex-presidenten gör som han brukar. Han använder domstolarna för att försöka få sin vilja fram.

Det är oklart vilka möjligheter han har att få rätt. Frågan har egentligen aldrig prövats juridiskt eftersom tidigare tvister med ex-presidenter lösts genom förhandlingar.

Hindra Bannon att vittna

Dock har att president Joe Biden bestämt att dokumenten inte omfattas av "exekutivt privilegium". Trump har indikerat att han är beredd att föra saken ända upp till Högsta domstolen.

Om inte annat är risken att kongressens granskning kraftigt försenas medan domstolarna tar ställning till Trumps begäran.
Trump försöker också förmå sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon och andra som kallats av undersökningskommittén att inte vittna.

Misstanken infinner sig att ex-presidenten vet att det finns saker i dokumenten som skulle kasta ytterligare ofördelaktigt ljus över hans agerande och som negativt kan påverka hans chanser att vinna presidentvalet 2024, ifall han bestämmer sig för att ställa upp.

En hel del om Trumps agerande är redan känt. Vi vet att han försökte pressa sin egen justitieminister att ingripa för att ogiltigförklara valresultatet. Vi vet att han försökte övertala sin vicepresident Mike Pence att stoppa certifieringen av valresultatet som var på gång när stormningen inleddes.

Men det vore givetvis av stort värde för historieskrivningen att få klarhet i exakt hur presidenten agerade.

Beroende på hur explosiv informationen är kan den påverka Trumps beslut att ställa upp 2024 eller inte. Det kan också få en inverkan på mellanårsvalet till kongressen 2022 som blir helt avgörande för president Biden förmåga att få igenom sin agenda.

Häxjakt

Fastighetsmiljardärens reaktion är den sedvanliga. Han anklagar motståndarna för häxjakt.

Trots att det nu snart gått ett år sedan presidentvalet fortsätter Donald Trump att försöka sälja in sin lögn och att valet var riggat. Han fortsätter brännmärka republikaner som inte ställer upp på hans historieskrivning.

Han har dragit igång sina massmöten igen och fortsätter att samla in pengar från anhängarna som ska gå till alla rättsprocesser och till en möjlig comeback om tre år.

Man kan tycka att det amerikanska folket borde vara fullvaccinerat mot Trumpviruset vid det här laget men opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk. En majoritet av republikanerna hoppas att Trump ställer upp 2024 och skriver under på att deras favorit egentligen vann 2020.

Många av de republikaner som anklagade Trump för att ha uppviglat till stormningen av kongressen har tystnat eller ändrat sig. Bara ett fåtal Trumpkritiska republikaner har gått med på att sitta i kongressutskottet som kartlägger stormningen.

Trumps grepp om republikanska partiet är lika starkt nu som medan han var president.

Många republikaner vill helt enkelt inte gräva i vad som hände den 6 januari. Därför kan man inte vara säker på att vi någonsin får veta hela sanningen om Donald Trumps agerande.


Trump lanserar egen social medieplattform med namnet Truth social.


Publisert:

LÄS VIDARE