Mejla

Lena Mellin

Hotet att fälla Löfven är löjligt

V hotar att fälla Löfven för ett förslag som inte finns

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vänsterpartiet vill fälla regeringen för hyror i hus som ännu inte är byggda.

Nooshi Dadgostar hoppas på det. Andra tycks tro på hennes märkliga löfte.

Alltihop är löjligt.

Det tog 134 dagar och mycken vånda att få till den nuvarande regeringen. Det borde stämma till eftertanke, att inte hota med att fälla regeringen i onödan. Det kan i förlängningen leda till nyval.

Men Vänsterpartiet har gjort det till något av sin specialitet.

Med den ena märkligare motiveringen efter den andra skulle Nooshi Dadgostars företrädare som V-ledare, Jonas Sjöstedt, fälla regeringen på grund av ett utredningsförslag om förändringar av lagen om anställningsskydd, las.

Men ju närmare dagen för att Sjöstedts hot skulle verkställas desto mer backade han från hotet. I elfte timmen räddades han av att tiden som partiordförande var slut och han kunde återförenas med sin familj i Vietnam utan att löpa linan ut.

Nu försöker Nooshi Dadgostar göra om den obegripliga manövern. Senast upprepad, i modesta ordalag, i onsdagens partiledardebatt i riksdagen. På grundval av ett utredningsförslag om friare hyressättning i nyproduktion av bostäder vill Vänsterpartiet fälla regeringen.

Det är alltså larvigt och Nooshi Dadgostar borde veta bättre. Den här striden kommer hon nämligen att förlora precis som Jonas Sjöstedt fick backa från las-hotet.

Skälen är framför allt tre.

 1. Det finns inget regeringsförlag. För att vilja fälla regeringen borde man ju vilja veta vad regeringen vill.
  I frågan om hyror i nyproduktion av bostäder vet vi ännu inte det. Utredningen som ska ligga till grund för regeringens förslag till riksdagen blev klar i fredags förra veckan.
 2. Det finns ingen majoritet. Såvitt man nu kan bedöma finns det ingen majoritet i riksdagen mot det kommande regeringsförslaget. Den nuvarande ordningen, med förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och bostadsägarna kan dessutom behållas. Annars utgår inget investeringsbidrag till byggaren.
  Utredningen, som nyligen alltså blev klar, finns med i Januariavtalet. De flesta partier vill ha en friare hyressättning än i dag.
  Om man hotar med att fälla regeringen bör man, för att inte framstå som extremt lättviktig, ha kontrollerat att en majoritet är inne på samma linje.
  Det verkar inte Vänsterpartiet ha gjort. Med stöd av SD kan de begära en förtroendeomröstning. Men inte rösta bort Löfven, ett år före valet. I alla fall om omröstningen handlar om sakfrågan – vilket inte är säkert.
 3. Hur ser Dadgostars alternativ ut? Även alternativet bör beaktas innan man sätter igång och försöker fälla regeringen.
  Ett är ett nytt parlamentariskt kaos som pågår i flera månader, precis som efter valet 2018.​ Det kan leda till nyval.
  Ett annat, mindre troligt, är att Ulf Kristersson (M) tar över stafettpinnen efter den bortröstade Stefan Löfven (S). Men om det skulle bli så, var det vad Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet ville åstadkomma? Kristersson och hans allierade är för marknadshyror, alltså ett mer långtgående system än det utredningen föreslagit.

Den troligaste utgången av en eventuell förtroendeomröstning, är att Stefan Löfven sitter kvar. För att fälla honom krävs att 175 riksdagsledamöter röstar emot honom.

M, SD, KD, L och V måste alltså rösta emot honom. Är det ett sällskap som Vänsterpartiet trivs i? Skulle inte tro det.

 

Enligt uppgifter från Vänsterpartiet skulle Dadgostar träffa Löfven. Löfvens gäng sade att det är fel.

Tillåt mig tvivla på V:s uppgifter. Varför skulle Stefan Löfven snacka med Nooshi Dadgostar om ett förslag som inte finns om hus som inte heller finns?

Alltihop är otroligt löjligt. Direkt ovärdigt, skulle jag säga.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: