Skräcksiffror för Gustav Fridolin

KOLUMNISTER

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabela Lövin står i en klass för sig.

Inga andra partiledare har så lågt förtroende bland sina egna väljare som de enligt Aftonbladet/Inizio.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP-språkröret Gustav Fridolin.

Aftonbladet/Inizio mäter regelbundet förtroendet för ledarna för de åtta riksdagspartierna. I den här mätningen koncentrerar vi oss på partiledarnas förtroende hos de egna väljarna och sympatisörerna.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, utbildningsminister, och Isabella Lövin, biståndsminister, står i en klass för sig.

Inte någon annan partiledare i riksdagen har så lågt förtroende bland sina egna som de har. Inte ens sju av tio av Miljöpartiets väljare har stort eller mycket stort förtroende för Fridolin och Lövin.

Tittar man till väljarkollektivet som helhet är bilden ännu dystrare. Där har inget av språkrören särskilt mycket att hämta. Nästan ingenting alls skulle man också kunna uttrycka det.

Elva procent av väljarkåren har stort eller mycket stort förtroende för Isabella Lövin, tolv har det för Gustav Fridolin.

Det är en mycket illvarslande signal, rena rama skräckläsningen, för MP-ledningen. Det är mindre än ett år kvar till nästa val, både deras egna väljare och och väljarna i allmänhet har lågt förtroende för partiets båda ledare, opinionssiffrorna är urskrala och partiet har tappat sin viktigaste fråga, klimat och miljö, till Centerpartiet.

För att uttrycka sig försiktigt är det hög tid för de gröna att kavla upp ärmarna. Här finns väldigt mycket att göra för att valresultatet inte ska bli en chock.

I den andra ändan av skalan befinner sig Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V). Deras förtroende bland de egna väljarna skulle till och med Nordkoreas Kim Jong-un tycka vara helt okej.

97 procent av Centerns och lika många av Vänsterpartiets väljare har stort eller mycket stort förtroende för respektive partis ordförande. Men så är också C och V tillsammans med SD de enda partierna som haft medvind sedan valet och är större i opinionsmätningarna än de var på valdagen 2014.

Faktum är att alla partiledare åtnjuter stort eller mycket stort förtroende av minst 89 procent av sina egna väljare och sympatisörer. Utom Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Nykomlingen i partiledarkretsen, Moderaternas Ulf Kristersson, fick en flygande start. Redan nu anser nio av tio M-väljare att de har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Ungefär lika många av respektive partis väljare har stort eller mycket stort förtroende för Jimmie Åkesson (SD), 93 procent, Ebba Busch Thor (KD), 91 procent, Jan Björklund (L), 90 procent och statsminister Stefan Löfven (S), 89 procent.

Miljöpartiets språkrör sticker alltså ut på ett sätt som måste betraktas som mycket besvärande för alla inblandade.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Så funkar Aftonbladet/Inizios undersökningar 00:33