Mejla

Lena Mellin

Raka svar är inte Isabella Lövins specialitet

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljöpartiet vill väldigt mycket. Men har svårt att få det genomfört.

Det var kontentan av SVT:s utfrågning av språkröret Isabella Lövin.

Miljöpartiet var för några månader sedan nästan uträknat som riksdagsparti.

Men sommarens hetta och bränder har spelat de gröna i händerna. Miljön och klimatet klättrar på väljarnas lista över de viktigaste politiska frågorna just nu.

Kanske var det därför Isabella Lövin, med sin starka klimatprofil, företräder sitt parti nästan hela tiden medan hennes manlige språkrörskollega Gustav Fridolins framträdanden ransoneras.

SVT:s utfrågning var inget undantag. Isabella Lövins stora engagemang och djupa kunskaper på miljö- och klimatområdet var ett genomgående tema.

Men hon ställdes också till svars för en rad vallöften från 2014 som inte genomförts. Exempelvis ville MP stoppa skolsegregationen, det har inte gjorts. De lovade också att inte försämra möjligheterna för flyktingar att få en fristad i vårt land, det blev precis tvärtom. Eller minska utsläppen, de har i stället ökat svagt.

Det klarade Lövin inte särskilt bra. Vid något tillfälle var hon inne på att de gröna är ett litet parti och därför inte kan få genomslag för hela sin politik.

Det är sant. Problemet är att framför allt Gustav Fridolin inte lät så i förra valrörelsen. Tvärsäkra uttalanden som inte lämnade utrymme för att MP:s politik inte skulle förverkligas helt och fult. Det har partiet fått äta upp sedan dess.

Men efter fyra år i en koalitionsregering kanske Miljöpartiet lärt sig att uttrycka sig mindre benhårt. Typ ”vi vill” i stället för ”vi ska”.

Lövin hade också stora problem med att ge raka svar på raka frågor. Det gick snett redan från början när programledarna frågade om Miljöpartiet vill att importerad mat ska bli dyrare för att svensk mat ska stå sig i konkurrensen.

Det är solklart så att det är precis det Miljöpartiet vill åstadkomma med bland annat en antibiotikaskatt som som ska göra importerat kött dyrare. I Sverige används mycket lite antibiotika.

Men kunde Lövin svara ja på den frågan? Nej, det kunde hon inte. När det gäller en uppmärksammad formulering i en debattartikel som Isabella Lövin skrev nyligen hade hon heller inga bra svar.

I artikeln lovade Lövin att inte längre ”underdriva” hoten till följd av klimatförändringarna. Men under utfrågningen sade hon att hon själv aldrig underdrivit hotet, hon hade talat klartext.

Däremot hade Miljöpartiet som parti hellre talat om klimatutmaningarnas möjligheter än deras problem. Och det hade de gjort för att ”anpassa sig efter den politiska verkligheten”, det vill säga inte verka för alarmistiska.

För den som undrar om Miljöpartiet är ett vänsterparti eller inte så gav Isabella Lövin dock klara besked. Vid flera tillfällen sade hon om borgerliga partier att de befann sig ”på andra sidan blockgränsen”.

När hon skulle placera in Miljöpartiet i ett diagram satte hon också in det på den vänstra planhalvan, dock väldig nära mitten.

I regeringsfrågan gav hon också besked. Miljöpartiet vill fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna. Tillsammans med Centern och Liberalerna var det ett ”bra regeringsunderlag”.

Om tre veckor vet hon, och vi andra, om det finns förutsättningar för det.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE