En slyngel ligger bakom den rumänska pruttskandalen

Foto: Mr Methane showar med sin ringmuskel. Foto: YOUTUBE
KOLUMNISTER

Min gamle vän Mr Methane har hamnat i blåsväder igen, och den här gången rör det sig om rumänskt raseri, politik på hög nivå och fejkad musik på nätet.

Den professionelle pruttomanen Mr Methane lever numera ett stillsamt liv i ett fint hus på den engelska västkusten. Grannarna känner honom som den ödmjuke Mr Paul Oldfield, vilket är hans riktiga namn.

Han livnär sig huvudsakligen på att uppträda inför slutna sällskap, i den överklass där diskretion är en livsstil och den sortens kammarmusicerande ett trivsamt sätt att umgås.

Bara emellanåt tar Mr Methane på sig de gröna trikåerna i större sammanhang, som ”Britain’s Got Talent”, tyska ”Das Supertalent” och – för en tid sedan – Bingolotto.

Men för tre veckor sedan hamnade Mr Methane i den storpolitiska hetluften. Utan att han hade en aning om det.

I Rumäniens svar på Agenda, det dagliga aktualitetsprogrammet ”Stirea Zilei”, satt landets före detta premiärminister, den ordensbehängde och korruptionsanklagade socialdemokraten Adrian Nastase.

Programledaren Gabriela Vranceanu Firea blickade stenhårt in i kameran och påannonserade ett klipp ur brittiska ”Talang”. Nej, det var inget skämt. Det var Mr Methane.

Inslaget visade hur pruttomanen lade sig på ett bord inför domare och publik, satte mikrofonen till skinkorna och ”spelade” den rumänska nationalsången ”Vakna rumän”.

Tillbaka i studion frågade programledaren den före detta premiärministern (vars parti kanalen Antena 3 stöder) hur den sittande regeringen kunde tillåta att Rumänien förnedrades av utlänningar på det viset.

Saken kommenterades med stort allvar och mycket indignation.

Men, det togs inga politiska poäng.

Inslaget orsakade tittarstorm. Den rumänska granskningsnämnden bombades med anmälningar. Youtube, varifrån Stirea Zilei ”lånat” klippet, fick massor med arga mejl. Liksom stackars Paul Oldfield som satt hemma i godan ro, totalt oskyldig.

I populära ”Britain’s got  talent” hade han framfört valskungen Johan Strauss den yngres örhänge ”An der schönen blauen Donau”. Men en slyngel som kallar sig The Moldaviansbrother hade lagt på den rumänska nationalsången istället, och laddat upp fejkvarianten på Youtube, där Stirea Zileis redaktion hittade det.

Rumäniens sittande president anmälde saken till landets granskningsnämnd som blixtsnabbt tvingade tv-kanalen att betala en straffavgift på motsvarande 20 000 kronor. 

Mr Methane betonar att han inte har något otalt med Rumäniens folk och kräver nu att Antena 3 ger honom en ”brakande ursäkt”.

ARTIKELN HANDLAR OM