Om du får ett enkelt svar är det dags att bli orolig

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hatmejlen började droppa in redan i går morse. "Muslimerna är skyldiga till morden i Beslan." "Om inte islam fanns skulle det inte finnas några terrorister."

Redan vid tiotiden var mejlboxen sprängfylld. Jag anade inte att det fanns ett sådant hat mot muslimer och att argumenten var så imbecilla. För självklart är det inte religion som driver människor till förtvivlan och fanatism, utan våld, övergrepp och maktlöshet.

Vid lunchtid kunde jag se mönstret. Det var kristna som mejlade. Några hänvisade till antimuslimska webbsidor där islam dömdes ut. Det hela handlade alltså om religiös propaganda, de använde terrordåden i Beslan till att rättfärdiga sig själva. Lika skrämmande som det muslimska hatet mot kristna och judar.

Under första världskriget skrev den engelske författaren och journalisten Kipling att "världen är delad i människor och tyskar".

Då var det tyskarna som var de onda och skulle bekämpas. I dag får jag mejl där det står att vi otrogna ska dö och att kriget mot islam måste vinnas, annars går väst under.

Men världen förändras, makten skiftar. Gårdagens terrorister är döda eller så har de bildat regering. Det är till och med lugnt på Balkan. Vem vet vem som egentligen har mest rätt?

Vi lever i en färgad verklighet. Världen är nästan alltid tolkad ur vårt eget västerländska perspektiv. När USA råkar bomba ett bröllop i Afghanistan och flera barn dör så kallas det ett misstag. Bilderna på dessa döda barn syns inte i världspressen. Och jag undrar hur många ungar som dog i Irak under sanktionerna.

När Putin vägrar förhandla med tjetjenerna och fortsätter att med övervåld tvinga dem till underkastelse, så kallas det en intern angelägenhet för Ryssland. Oavsett hur många tjetjenska barn som dödas bortom världspressens sökarljus.

Den som har makt sätter också agendan. En sanning tar form och blir allenarådande, en sida har rätt, en annan har fel. Hjälten och skurkarna är identifierade.

Värst är det i krig där motståndarna smutskastas med propaganda för att rättfärdiga den egna sidans handlingar. Så är det för oss, så är det för människorna i de muslimska länderna.

Men sanningen är rund, som en fotboll ungefär. Vrider man på den får man alltid ett nytt perspektiv.

Bättre att se hela bilden istället för att skylla på religion. Jag säger inte att världen enbart består av goda människor som egentligen vill väl, men att världen är komplex. Det finns alltid en massa orsaker till allt. Därför är det dags att bli orolig när någon erbjuder enkla svar och lösningar. Särskilt om personen ifråga heter George Bush eller ännu värre, bin Ladin.

Johanne Hildebrandt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN