Johanne Hildebrandt

Gubb- eller tantslem är lika illa

KOLUMNISTER

De unga männen i Göteborg diskuterade uteställen på Avenyn. En av dem var bitter efter att ha besökt ett ställe vid namn Bubbles.

-Varje gång man gick fram till baren så var det någon kärring som nöp en i ändan, så jävla äckligt.

-Du får väl sluta klä dig så där utmanande, replikerade polaren.

Välkomna till verkligheten grabbar. Inte nog med ni, liksom tjejerna, måste grooma er, vara vältränade, snygga samt har blivit allmänt sexualiserade - nu blir ni också tafsade på.

Och ni ska också gilla det, ja helst vara tacksamma. Visst är det sexigt när en asfull beundrare flåsar fram snuskiga förslag och tar en på benet?

Nej, just det. Svenskan har i en artikelserie beskrivit hur äldre kvinnor trakasserar yngre män sexuellt. Ogenerat förs det fram förslag, det tafsas och tas friheter. En kille som jobbade på dagis fick en hand i skrevet av en mamma som hämtade sitt barn. Killar får snuskiga förslag av mammans väninnor eller av sin kvinnliga chef.

Nu ska det minsann hämnas för alla århundraden av förtryck, nu är det vår tid att ta för oss.

En lång rad sociala tabun har kollapsat de senaste årtiondena, kvinnor behöver inte vara yngre än männen, lön och sex på lika villkor.

Men fortfarande står männen för allt grovt våld mot kvinnor etc.

Självklart kommer det en motreaktion, när förtryckta grupper får frihet och makt är det alltid några som överreagerar genom att mörda adeln, fördriva en folkgrupp eller något annat. Och efter ett tag stabiliseras allt.

Det finns gott om gamla klyschor som lever kvar; män är alltid villiga, kvinnor är moderliga, etc. Vad sägs om att vi börjar se varandra som individer istället?

För gubb- eller tantslem är lika illa. Den som inte kan behandla folk med respekt ska stanna hemma och hålla käften, oavsett kön.

Johanne Hildebrandt

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Johanne Hildebrandt

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt