Mejla

Lena Mellin

Utrymmet krymper för Stefan Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Löfven väntas säga ja till mycket av det som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg föreslår i den nya höstbudgeten.
Foto: LOTTE FERNVALL OCH NICLAS HAMMARSTRÖM
Stefan Löfven väntas säga ja till mycket av det som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg föreslår i den nya höstbudgeten.

Man kan säga mycket om det budgetförslag som finansminister Anders Borg promenerar med till riksdagen i dag.

Bland annat att det är infernaliskt.

S-ledaren Stefan Löfvens ­manöverutrymme begränsas till ett minimum.

Ingen regering konstruerar en budget för att retas med ­oppositionen. Den lägger budgetförslag som den tycker är bra för landet – och som förhoppningsvis håller väljarna på gott humör.

Men om en ­bieffekt blir att ­oppositionens ­manöverutrymme beskärs rejält går mungiporna upp ­lite extra i ­regerings­- maktens korridorer.

Av de förhands­besked S-ledaren Stefan Löfven lämnat kommer Socialdemokraterna av allt att döma säga ja till flera av de största satsningarna i det budgetförslag som finansminister Anders Borg (M) presenterar för riksdagen i dag.

Regeringen vill sänka bolagsskatten till 22 procent, en satsning som kostar statskassan nära åtta miljarder kronor. Löfven har uttalat sig positivt om sänkningen.

Regeringen vill ge rätts­väsendet, alltså polis och domstolar, 1,5 miljarder till. Även den satsningen har Stefan Löfven gett sitt preliminära godkännande.

Sänka skatten för pensionärer har Socialdemokraterna ­ velat göra länge. Och vem kan säga nej till att höja bostadstillägget med 170 kronor för de fattigaste ensamstående pensionärerna? Eller att höja den lägsta ­ersättningen i föräldraförsäkringen med 45 kronor per dag?

Forskning och innovation är ett annat av Löfvens prioriterade områden som också återfinns i regeringens budget­förslag. Liksom infrastruktursatsningar.

Sammanfattningsvis innebär det här att Socialdemokraterna inte har utrymme för några större egna satsningar i budgeten eftersom de väntas säga ja till mycket av det som regeringen föreslår.

För att skapa utrymme för reformer, utöver dem som regeringen föreslår, måste Socialdemokraterna i sitt budgetalternativ ­antingen höja skatter. Eller skära bort ut­gifter.

Det gjorde partiet redan förra året. För att få utrymme att höja a-kassan i sin skuggbudget fördubblade Social­demokraterna momsen på krogmat och slopade den generella sänkningen av ­arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år.

Det skulle inte förvåna om Socialdemokraterna står fast vid dessa prioriteringar även i år. Men vill de därutöver göra ännu fler satsningar måste de skära bort fler utgifter. Eller höja en, eller kanske flera, skatter.

Regeringens budgetförslag innehåller många angelägna satsningar. Men det är också ett inslag i det ständigt pågående tjuv- och rackarspel som politiker muntrar upp sin vardag med. Infernaliskt var ordet.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN