Mejla

Ehsan Fadakar

”Vi vill ha rätten att gnälla”

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi vill ha fantastisk sjukvård i Sverige. Våra äldre ska leva som i paradiset. Våra sociala skyddsnät ska göra omvärlden avundssjuk. Men vi vill också betala lägre skatt. Ny skattesänkning? Nä nu jävlar, du får min röst! Helst vill vi alla flytta våra pengar till nåt skatteparadis och slippa det där jobbiga Skatteverket för gott.

Men vi vill också ha rätten att gnälla. Alltid. Vi gnäller över de långa kötiderna på sjukhusen. Vi rasar för att det där supereffektiva, jobbskapande vårdföretaget väger mormors blöjor. Sen blir vi av med jobbet. Då börjar det riktiga helvetet. Det är då man får betala för alla skattesänkningar. Aha, nu fattar jag till slut var alla skattesänkningar kom ifrån.

Samma sak gäller i public service-debatten. Datorer och mobiler är den där luckan i lagen som vi drömt om. Vårt skatteparadis som möjliggör att vi sparar några hundra kronor i månaden - utan att ge upp nåt. Vi vill ha reklamfri, kvalitativ tv-underhållning, men helst inte betala för den. Men jag har ju ingen tv, säger du samtidigt som du bokmärker SVT Play på din webbläsare.

Sen startar du ett twitterkonto och gnäller. Om TV4:s reklamavbrott under VM-finalen som SVT inte längre har råd att sända. Om hur dålig Schlagern var när den producerades av TV3. Och om att Sverige Radio-appen i din mobil försvunnit.

Det är ganska enkelt det här. Det förekommer inget trolleri. Skattesänkningar och slopad tv-avgift får konsekvenser. Och om du ändå känner att din dator inte är en tv så får du läsa på lagen:

Lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst

2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

Känner du fortfarande att det stinker? Populism är inne just nu - starta ett parti!

Av: Ehsan Fadakar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN