Mejla

Robert Aschberg

Danmark har blivit ett arrogant land

KOLUMNISTER

Min gode vän Meyer ringde och sa att det rykte om bilen. Han hade kört från Köpenhamn i 30 graders värme med kupékylningen ur funktion och elvärmesitsen på full ­effekt.

Den var kortsluten på något sätt. Meyer är inte överdrivet praktisk.

Nu var han vilse på en liten grusväg i närheten. Han sa att han var stekhet om skinkorna och han vågade inte starta motorn.

”Det kom rök underifrån någonstans…”

”Från dig eller bilen? Kokar den?”

”Vet inte, vad kan det vara?”

”Stå still bara, rör ingenting!”

Jag lade ett par sling i traktorn och körde dit. Det luktade bränd koppling på 20 meters håll. Vi slog upp huven. Det fanns vatten i kylaren, inga spår av rök eller eld. Oljan var ok. Remmarna satt på plats. Allt ok.

Meyers stackars fru och barn berättade att far hade försökt backa en bit längs grusvägen, men han kunde inte titta bakåt för stolsryggen var alltför framåtlutad. Han hade blivit nervös och hjulen hade börjat spinna och så kom den där röken och lukten. Nåväl, det var bara att tuta och köra, när kopplingslamellerna svalnat en stund.

Meyer och hans familj är humoristiska, frisinnade och glada människor. Typiskt danska alltså, som danskarna var förr i världen, då Danmark var ett fritt och gemytligt och öppet land.

Men de senaste åren har det hänt någonting med Danmark, som håller på att bli ett slutet, arrogant och främlingsfientligt land.

Danskar med utländska partners flyttar till Malmö, eftersom det är svårt att få uppehållstillstånd. Romer utvisas i strid med EU-direktiv om fri rörlighet. Icke EU-medborgare måste ha jobb med en årslön på närmare en halv miljon svenska kronor för att få bo i landet.

Redan i dag har Danmark den hårdaste så kallade utlänningspolitiken

i Europa. I går avslöjade Danmarks Radio att det tidigare liberala regeringspartiet Venstre (som väntas bilda regering igen, efter nästa års val) har planer på att sluta landet ytterligare.

Enligt ett internt arbetspapper som läckt till dr.dk ska utlänningar särbehandlas, beroende på vilka länder de kommer från.

Människor från till exempel ­Argentina, Israel, Kanada och USA kommer att få det lättare att ­invandra till Danmark än människor från till exempel Kina, Thailand och Pakistan.

Venstres talesperson i invandrarfrågor, Inger Stöjberg, har gått ut så hårt

i debatten att det orsakat rabalder till och med i det egna partiet. Enligt politiska analytiker är den hårda tonen ett direkt resultat av framgångarna för främlingsfientliga Dansk folkeparti, och ett beställningsjobb av Venstres ordförande Lars Lökke Rasmussen.

Rasmussen har mirakulöst överlevt en rad skandaler. Bland annat har partiet köpt kläder åt honom för 152 000 danska kronor, och som ordförande för en internationell klimatorganisation flög han i första klass för 900 000 ­svenska kronor.

Hur kommer de svenska partierna som slåss om makten att anpassa sig till Sverigedemokraterna? Håll ögonen öppna när valrörelsen drar i gång på allvar.

Snabbväxt på Lilla Essingen

 Stockholm växer snabbt. På Lilla Essingen har det byggts många nya bostäder de senaste åren och befolkningen har ökat kraftigt. Om hela Sverige var lika tätbefolkat som Lilla Essingen skulle det finnas en befolkning på 10 miljarder människor.

… i Mongoliet är det tvärtom

 Operettstaten Monaco är världens mest tätbefolkade land, med nästan 17 000 människor per kvadratkilometer, något mindre än Lilla Essingen. Glesast befolkning har Mongoliet, med knappt två människor per kvadrat­kilometer.

Av: 

Robert Aschberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Aschberg