Mejla

Lena Mellin

I dag är det du som bestämmer

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

Foto: Björn Lindahl

KOLUMNISTER

I dag är det varken Reinfeldt eller Löfven som bestämmer.

Det är du.

Välj med omsorg. Och med ansvar.

Enligt valrörelsens sista opinionsmätningar är det fortfarande ganska jämt mellan blocken. I Skop skiljer det tre procentenheter, i Novus 5,3. Det motsvarar omkring 165 000 eller 292 000 väljare.

Samtidigt vet man att rörligheten bland de svenska väljarna är stor. I förra valet bytte en tredjedel av väljarna parti. Drygt tolv procent bestämde sig först på valdagen.

Löfven kan bli unik

2,2 miljoner väljare har dock redan bestämt sig. De har förtidsröstat. Men 5,1 miljoner har inte gjort det. De röstar i dag eller struntar i möjligheten att påverka.

Sammanlagt är det alltså upplagt för en rysare när rösterna börjar räknas när vallokalerna stängt 20.00. Nästan vad som helst kan hända.

Men det troliga är trots allt att Fredrik Reinfeldt (M) får kasta in handduken efter åtta år som statsminister. Alliansen har varit mindre än de tre rödgröna partierna i samtliga mätningar i år.

Han har redan skrivit in sig i historieböckerna. Han är den borgerlige statsminister som suttit längst i modern svensk historia.

Thorbjörn Fälldin (C), som bildade den första borgerliga regeringen på 44 år 1976, satt i fem år och misslyckades hålla ihop sin regering. Den sprack vid flera tillfällen.

Carl Bildt (M), den andra borgerliga statsministern i modern tid, röstades bort efter bara en mandatperiod. Men han höll, trots problem med Öresundsbron, ihop regeringen.

Ändå är det sannolikt med stort vemod som Fredrik Reinfeldt lämnar - om han nu tvingas göra det. Han ville vinna en tredje gång och bevisa att hans parti var statsbärande, på samma sätt som Socialdemokraterna varit det historiskt. Dessutom ser det ut som Moderaterna kommer att göra sitt sämsta val sedan 2002.

Om Stefan Löfven blir statsminister kommer även han skriva historia. Han blir den förste statsminister i mannaminne som aldrig suttit i riksdagen. Och som bara har 2,5 år som aktiv politiker på cv:t.

Snart vet vi svaren

Hur hans eventuella regering kommer att se ut är ännu höljt i dunkel. Nattens valutgång kan i det fallet ge en fingervisning. Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet är större än Alliansen så blir det sannolikt ett rödgrönt äktenskap. Om inte blandas även Vänsterpartiet in i diskussionerna.

Också Löfven ser ut gå mot ett mediokert valresultat, i värsta fall ännu sämre än katastrofvalet 2010.

Men det här är än så länge bra spelteorier. I kväll vet vi svaren.

Det var två ganska tröttkörda statsministerkandidater som möttes i TV4:s så kallade duell exakt ett dygn innan vallokalerna stänger ikväll. Kanalens tittare fick ställa frågor och det blev en vänlig tillställning där det faktiskt kom ett nytt besked. Att både Löfven och Reinfeldt tycker att konkurrenten har rätt ibland.

Håll i hatten, som Jan Björklund (FP) brukar säga.

Nu är det du som bestämmer

I dag är det valdag, demokratins stora högtid. Då har varje vuxen kvinna och man möjlighet att rösta på det politiska alternativ som de tror på bästa sätt tar hand om vår gemensamma framtid.

I dag är det du som bestämmer. Välj med omsorg och med ansvar.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin