Böcker skapar tillit mellan människor

KOLUMNISTER

Ibland tänker jag på nationens alla författare. Jag ser dem, där de stävar på i riktning mot nästa hörsal, nästa bibliotek, nästa boklåda, nästa antikvariat, nästa mässa och nästa Finlands­färja. I fickan har de stödorden, om de skulle glömma bort vad de försöker säga i sin senaste bok.

Ett stadigt grepp om handtaget till rullväskan, full med egna böcker.

Det spelar ingen roll att de har författat sig in i franskt trettiotal, en hårdkokt undre värld eller lågmält nerviga familjer i övre medelklass. I den verkliga gråmulenheten är de ändå Stig-Helmer.

Minst ett hjul på väskan gnisslar missnöjt.

Jo, det finns säkert ett och annat undantag. Läckberg och Leif G W får kanske sina böcker utkörda i limousin av en förlagsredaktör med ny­stukad skärmmössa. Möjligen luftlandsätts de själva med helikopter, till det finstämda klingandet av kassaapparater.

Men långt upp i de tryckta tusendena gäller det ensamma, Stig-Helmer­iga traskandet.

Gnissel, gnissel, gnissel.

Och väl framme, med säljpratet avklarat, är det varje författares plikt att dra på sig hästhandlarvästen. Fram med boktraven, på med leendet, upp med växelkassan.

Innan kvällen är slut står vår författare där. Byxfickorna bågnar av knöliga sedlar. Oron växer för att någon välmenande läsare har lagt ut den frasande bulan på instagram, till Skatteverkets fromma.

Men ni kan spara på medkänslan. Min erfarenhet är att en betydande kohort av nationens författare gillar att leka affär. De särskilt om-siga och kring-siga har redan skaffat Izettle. De tar alla kända kort, med kvittot levererat direkt till läsarnas inkorg.

Vi som då och då turnerar med en ny bok, men alltid blir lite generade av att tala om pengar, får hitta på något annat.

Den utmaningen kan leda till något verkligt värdefullt.

Lösningen var så simpel att det tog mig veckor att komma på den. Varför inte helt enkelt se läsaren i ögonen? Lämna över boken, skaka hand och bifoga en liten papperslapp med förlagets bankgironummer? Räkna med att det löser sig?

Det är flera år sedan jag först satte planen i verket. Jag har använt den, med lite variationer, sedan dess. Inte en enda bok har förblivit obetald.

En god vän, tillika författare, sade i en av sina syrligare stunder ”att möta läsarna är som att vända på en sten”.

Så är det ibland.

Men en bok kan också skapa ett band av tillit och förtroende.

Och det, mina vänner, är något av det finaste som kan hända mellan två människor.

Dagens byggnad

F&F Tower i Panama City är en 242,9 meter hög, skruvformad skyskrapa. Byggnaden ritades av Pinzón Lozano & Asociados och stod färdig 2011. Den är också känd under namnen Revolution Tower, BBA Building eller i folkmun ”Skruven”.

Dagens fakta

Det finns ingen entydig definition av hur hög en byggnad måste vara för att kallas skyskrapa. Det centrala är att byggnaden är höjer sig betydligt över omgivningen, som kan vara mer eller mindre högbebyggd. För att kunna föra statistik görs ibland godtyckliga definitioner, som till exempel 100 meter och däröver.

ARTIKELN HANDLAR OM