Ehsan Fadakar

Avslöjandet visar laglösheten på Facebook

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I flera månader har Aftonbladet och Svenska Dagbladet samarbetat om att granska svenska pedofilers digitala aktiviteter och nätverk. Enligt polisen finns minst 15 000 svenskar som laddat ner bilder och filmer på sexuella övergrepp mot barn – varje år.

Troligen är det bara en liten del som polisen lyckats spåra. Det mesta sker i hemliga, krypterade kommunikationskanaler som är svåra att nå för svenska polisen. Men nu har Aftonbladet och Svenska Dagbladet avslöjat att en stor del av nätverkandet och spridningen av övergrepp sker på det största, mest folkliga av alla digitala plattformar: Facebook.

Inte nog med att Facebook har blivit ett ypperligt verktyg för pedofiler att bredda sina nätverk och kontaktytor, Facebooks algoritmer stöttar och accelererar deras framgångar.

Jag skulle vilja skriva att avslöjandet kommer som en chock, att jag blir förvånad av den stora utbredningen av pedofila aktiviteter, men tyvärr inte. Exakt det som de fyra journalisterna på de två tidningarna kunnat dokumentera med hederlig journalistik process är exakt det som jag varnat för. Facebook är på många sätt ett fullständigt laglöst, gränslöst land där pedofiler inte bara fått fritt spelrum, men till och med tryckts framåt av algoritmer.

Ett stycke från avslöjandet ger mig rysningar.

”Vi har använt flera fejkkonton för att komma in i de slutna grupperna. Men det är i en helt öppen grupp som vi ser en bild på en våldtäkt av barn. Bilden är gillad av flera män. Någon har kommenterat ’Detta är så vackert’.”

Texten fortsätter.

Bland dem som gillat olika pedofila intressen hittar vi tre svenskar. En av dem är en man i 50-årsåldern i Mellansverige som gillar ”barnvåldtäkt”, ”sexuellt utnyttjande av barn” och ”incest”.

Journalisterna väljer i det här läget att skapa en fejkprofil med vissa sexuella preferenser för att se om Facebook skapar en ”filterbubbla”, en personaliserad sfär, utifrån användarens intressen. Som intressen har fejkprofilen angett ”barn”, ”porr” och ”barnporr”. Att Facebook ens tillåter detta är inget annat än skrämmande. Jag citerar från texten igen.

”Facebooks algoritmer snappar upp detta och nu kommer inbjudningarna. Vad man än skriver i sökfältet dyker unga asiatiska flickor upp. I princip alla har utmanande profilbilder som anspelar på sex. Vissa hymlar inte ens med att de klär av sig nakna mot pengar. Skriver vi ”P” i sökrutan dyker en profil som heter ”PT Show Sex” upp. PT är en förkortning för ”pre teen”, det vill säga ett barn under 13 år.”

Jag hade blivit stum av det här stycket – om jag inte haft stora kunskaper om hur Facebook fungerar. På många sätt har nätverket blivit ett monster utom kontroll.

– Så fort vi fick er dokumentation har vi utrett saken och tog omedelbart bort flera inlägg, profiler och grupper. Säkerheten bland Facebooks användare är något vi tar väldigt allvarligt på, svarar Peter Münster, kommunikationsansvarig för Facebook i Norden, per mejl.

Men det är också här det stora problemet uppenbarar sig. Fyra journalister på två svenska tidningar kan på bara några veckor avslöja hur stora pedofilnätverk använder Facebook för något av det värsta man kan tänka sig: utnyttjandet av barn. Dessa fyra journalister har inte tillgång till något av de interna verktyg eller data som Facebook själva sitter på. De är dessutom journalister, inte hackers, inte IT-ingenjörer.

De jobbar på två organisationer som inte har de ekonomiska muskler som Facebook har. Bara  det tredje kvartalet 2016 gjorde Facebook en vinst på 22 miljarder kronor. Trots dessa enorma finansiella resurser så slängs ansvaret för att hålla rent på Facebook över på fyra journalister från två tidningar i ett litet land i norra Europa.

Facebook hävdar att säkerheten för användarna är något de tar på allvar, men verkar inte vara villiga nog att satsa pengar på att stoppa den här typen av direkt olagliga aktiviteter. De lyckas stoppa ammande mammor och bröstvårtor, men pedofili tillåts vara något som användare kan fylla i som intresse.

Facebook själva hävdar att de tar bort allting som bryter mot deras regler eller lagar i det land aktiviteten skett – men först måste antingen en algoritm plocka upp det olagliga eller någon anmäla det. Tyvärr är det svårt för vanliga människor att anmäla saker som sker i hemliga grupper och det är uppenbart att algoritmerna snarare stöttar än motverkar den här typen av beteende. Facebooks strategi för att få bukt med pedofili är därför dömd att misslyckas.

Men Facebook är här för att stanna och plattformen bidrar till mycket positivt. Däremot måste Facebook som organisation växa upp. Det går inte att låtsas vara infrastruktur på internet som vem som helst kan använda till vad som helst och samtidigt göra 22 miljarder i vinst på tre månader på dessa aktiviteter.

Det är dags att erkänna att det finns stora utmaningar och i den mån det går – som i det här fallet – kasta pengar på problemet. Har Facebook tusen IT-ingenjörer som ska motverka illegala aktiviteter? Släng på tusen till och skynda på och förbättra den processen. Är pedofiler för smarta för algoritmerna? Ta in tusen personer som manuellt granskar plattformen i jakt på pedofiler.

Om det kommer att ske? Kanske. Tills dess: tack gode gud för journalister.

Läs granskningen ”Användarna” om nätpedofilerna här.

Publisert: