Någon av dem är en mördare – ändå frias alla tre

KOLUMNISTER

Rätten konstaterar att någon av de tre personerna i lägenheten måste ha dödat den fjärde.

Ändå friades alla för mord i dag.

Fyra personer deltog i fyllefesten i lägenheten i Säffle den där kvällen i somras, en av dem slogs ihjäl.

Så här ser det genomsnittliga svenska mordet ut och de brukar vara snabbt uppklarat: om de inblandade skyller på minnesluckor eller varandra brukar den tekniska utredningen binda den skyldige.

Dåligt minne räddade dem

Dagens dom är ett av undantag. Värmlands tingsrätt konstaterar att någon av de tre måste ha mördat den 51-årige mannen. Men då samtliga inblandade visat prov på påfallande dåligt minne och i olika omfattning pekat ut varandra för misshandel så var domstolen hänvisad till övrig bevisning. Och någon sådan fanns inte.

Domstolens beslut förvånar inte. Åklagare Stefan Wessberg säger att han aldrig upplevt en så komplicerad situation och vill läsa rättens motivering inte han beslutar om ett eventuellt överklagande.

Skyllde på varandra och friades

Tingsrätten har hamnat i samma läge som en domstol gjorde vid det så kallade Lindomefallet 1990, då en 89-årig man slogs ihjäl med en stekpanna. De två männen som fanns på plats skyllde på varandra, båda friades.

Det finns fler liknande fall, men den som tror att det bara är att skylla på varandra och sedan leende promenera ut från domstolen misstar sig.

Det mest kända exemplet på att det går att döma även utan att veta exakt vad som har hänt är polismorden i Malexander, där samtliga tre nazister dömdes trots att det inte gick att reda ut vem det var som sköt.

ARTIKELN HANDLAR OM