Här är trendorden som du borde hushålla med

KOLUMNISTER

I dag tittar vi närmare på några av de ord som för närvarande är de mest missbrukade.

1. Verkshöjd

Populärt bland människor som är för fina för att säga att någonting är bra.

Men detta är ett begrepp som används inom juridiken för att avgöra när en skapare av ett konstnärligt verk har ­ensamrätt till det. Viktigt i sammanhanget är originalitet.

Beatles ”Ob-la-di, Ob-la-da” uppnår verkshöjd. Räck upp handen, den som har fyllt tio och gillar smörjan.

2. Konsekvensneutralitet

Idisslas av de klarsynta som har begripit att muslimer och feminister konspirerar för att ta över Sverige. Pressen ska berätta allt! Inget­ får förtigas! Tuta och kör!

Viktigast är att medier redo­visar etnicitet när invandrare­ begår brott, även om det händelsevis skulle gynna Jimmie Åkesson.

De har inte förstått att det journalisten Erik Fichtelius menar med begreppet han myntade är att nyheten ska publiceras även om det leder­ till elände för regeringen om någon minister fusk­at med skatten eller för biljätten om utsläppsmätaren har manipulerats.

Det har han alldeles rätt i. Men det händer att utgivare som tar ansvar inte är neutrala­ för konsekvenserna. Anhöriga till en mördad person har det redan tillräckligt svårt ­utan att medier ska vältra­ sig i varje detalj, för att ta ett exempel.

Och har någon problem med att Ekot av hänsyn till gisslans liv lät bli att avslöja att polisen beslutat att storma­ banken under Norrmalmstorgsdramat?

Den publicistiska neutraliteten gäller således inte i alla sammanhang.

3. Censur

Att konsekvensneutralitetsfundamentalisterna delar­ en folklig föreställning om vad detta ord betyder med sommarpratare som inte­ begriper att Sveriges Radio har regler att följa är inte hela världen.

Värre är att även ledande politiker svamlar. Ta bara ståhejet som bröt ut då förlaget ville att barnboksförfattaren Jan Lööf skulle rita om några porträtt som ansågs­ vara stereotypa.

”Censur”, ropade de före detta ministrarna Aida Hadzialic och Birgitta Ohlsson i kör.

Lyssna nu och lyssna noga­: Att ett förlag vill göra förändringar inför en nyutgåva är ­inte censur. Censur är när ­staten förhands­granskar till exempel film.

Att en första generationens invandrare med annat moders­mål än svenska ska behöva förklara allt detta är för övrigt inte klokt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Språk