Visst börjar det bli dags, Victoria

KOLUMNISTER

Jag hoppas verkligen att kronprinsessan Victoria ska gifta sig i sommar.

Hon är ju trots allt runt 30 och har varit tillsammans med Daniel i en evighet, så det börjar bli dags.

Säkert vill hon också snart skaffa barn och även om det vore kul om det hände före giftermålet så är det väl knappast något man kan räkna med. Hoppas därför att Daniel snart kommer loss.

Å andra sidan kan man ju begripa att han tycker det är jobbigt. Ett vanligt kyrkbröllop kan vara påfrestande nog och här handlar det inte enbart om släktingar utan också om regeringen, riksdagen, UD, gäster från hela världen samt tusentals journalister. Det måste kännas vidrigt att något så privat förvandlas till ett hårdbevakat jippo som direktsänds i tv. Snacka om att vara nervös på bröllopsdagen.

Men det är som det är, kronprinsessan kan ju inte sluta vara en kunglighet så Daniel lär få bita i det sura, gyllene äpplet.

Fast hon är cool, kronprinsessan. Hon föddes till en roll och ett jobb som hon inte själv valt. Uppenbarligen hade hon också svårt att hantera detta ett tag eftersom hon fick anorexi. Men hon lyckades ta sig ur det, lärde sig att gilla läget och gjorde därefter det bästa av situationen. Nu imponerar hon överallt med sin proffsighet, till och med bland vissa republikaner.

Dessutom föll hon inte för någon ur de ”rätta kretsarna”. Hon valde Daniel, sin personliga tränare, en vanlig grabb från Ockelbo.

Med andra ord har kronprinsessan format sitt eget liv, trots de begränsande ramar hon har fötts med, och det tyder på imponerande självständighet och mognad.

Missförstå mig rätt. Jag gillar inte konceptet med kungligheter, tycker det är en form av modernt slaveri, men kronprinsessan har ändå genom sitt agerande blivit en strålande förebild. Och sådana ska inte underskattas.

Alla behöver förebilder, det är de som visar på nya vägar, som genom sin blotta existens sätter nya normer i samhället. Kvinnliga partiledare, företagsledare och andra betyder mycket för andra kvinnor, de visar att normen inte behöver vara en gubbe i kostym. För detta borde hon också hedras.

Själv hoppas jag att kronprinsessan får det bra med sin Daniel. Bröllopsyran må vara yster och kraven på glamour skallar högt men i grund och botten handlar det om två unga människor som, förhoppningsvis, älskar varandra och ska ta ett stort steg i livet.

Hoppas de orkar göra det och att de får lite lugn och ro.

ARTIKELN HANDLAR OM