Alla yrken har sin egen pikadollsnurr

KOLUMNISTER

Var på bio i helgen,två gånger. Först”Scoop” och sedan ”Djävulen bär Prada”. Båda gångerna fick jag se exakt samma sak.

Ja, filmerna var förstås olika. Publiken också. Tätt med terapeutskäggiga ylletröjor på Woody Allen-filmen. På ”Djävulen bär Prada” var det logementsstämning, fast spegelvänt. Tjejer i samma ålder och likadana kläder, med likadana blonda frisyrer och likadant smink. Fniss, popcorn och kalorifri cola. Det gav en distinkt känsla av kvinnlig värnplikt. Några pojkvänner satt där och gav varandra medlidsamma blickar, ungefär som flickvänner gör på Regementets dag.

Men det jag vill komma till är biljetten. Eller snarare rivet av densamma. Vet ni hur en yrkesgrupp erövrar status? Lön, vita rockar, tjänstebil? Visst. Men glöm inte pickadollsnurren.

Inte bokstavligen, förstås, men vi har alla sett cowboyfilmerna. Duell i solnedgången, damm och vältuggade cigariller. Vem drar snabbast? Och vem kan snurra pickadollen flest gånger kring pekfingret utan att

skjuta sig i foten? Det finns ju ingen praktisk poäng med det där snurrandet. Det sitter inget gummiband i pistolen som måste vridas upp för att man ska kunna skjuta. Men det ser coolt ut. Inger respekt.

För alla de som inte är revolvermän finns oftast en motsvarighet. Bartendern bollar med flaskor, kocken vänder pannkakor i luften. Och om man djupdök i bilverkstäder och finkammade byggen, punktmarkerade busschaffisar och djupstuderade kommunaltjänstemän skulle man säkert hitta deras pickadollsnurr. Varje yrkeskår har sin.

I helgen listade jag ut biografvaktmästarnas. Amatörer river biljetter med tvåhandsfattning. En sann biografvaktmästare använder en hand. Helst vänstern. Biljettens långa del ligger i handflatan, den korta mellan tummen och pekfingret. Sedan sker en skråhemlig tumrörelse och plötsligt är biljetten riven. Utan att högerarmen har haft det minsta med saken att göra. Det är elegant, det är professionellt, det är respektingivande. En statushöjare.

Och det fungerar. För när man travar in i salongen med sin biljettstump är det med nyvunnen aktning för biografvaktmästare. Det här är helt klart killar och tjejer som kan sina saker. Auktoriteter. Inga man ifrågasätter.

Någon borde tipsa Reinfeldt om en pickadollsnurr för ministrar.

ARTIKELN HANDLAR OM