Dansken tror att allt går åt helvete

KOLUMNISTER

Var det inte det man visste? Att danskarna är lyckligast i världen, alltså.

Vi kan sitta här och muttra om dansk självgodhet. Hurra åt varje snapphane som halshuggs på bästa sändningstid. Skriva snipiga kulturartiklar om att de i själva verket är Sverigedemokrater, eller Danskdemokrater får det väl bli, hela bunten.

Det skiter danskarna i. De är glada ändå.

Jag hörde det på vetenskapsradion i går. ”Danskarna mest nöjda i Europa”, hette det där. Grävde fram ursprungsartikeln ur British Medical Journal och forskningen från universitetet i Leicester. Det finns ju sex kontinenter till. Inuiterna eller nepaleserna kanske spöar smörrebrödsätarna.

Men inte, då.

Danskarna toppar listan för hela världen. Forskarna leker med tanken att de danskar som svarat på enkäten mår prima därför att de, sin vana trogen, hinkat Tuborg halva förmiddagen. Men de släpper den förklaringen.

Danskarna ÄR lyckligast i världen.

Det beror inte på hårfärgen – ”Blondes have more fun”, ni vet. Fler svenskar än danskar är blonda. Det är inte generna. De är ungefär desamma som i Sverige och vi kommer först på delad sjätteplats i lyckoligan. Maten och klimatet utesluter forskarna också. Liksom språket, familjelivet och välfärdsstaten.

Möjligen spelar det roll att danskar cyklar. Som om cyklar vore det skojigaste sedan Ragnar Lodbrok hamnade i ormgropen. Eller att de vann fotbolls-EM –92. Men de var gladast 1991 också.

Till slut lyfter forskarna fram en förklaring: danskar har låga förväntningar. De tror, helt enkelt, att det mesta kommer att skita sig. Och när allt inte går åt helvete, blir danskarna så där outhärdligt nöjda som bara danskar kan bli.

Det är en liten tröst.

Se det såhär: Danskar är som sådana där brudar man ser på stan ibland. Sådana som drar runt med uppenbara skitstövlar till pojkvänner.

Brudarna har släppt alla förväntningar på att apskallarna ska säga något snällt, göra något kärleksfullt eller ens ta med sig soporna ut. Men så, en morgon, råkar deras tråkiga, griniga sambor lägga sina skitiga kalsingar i tvättunnan. Alldeles av sig själva.

Och de stackars flickvännerna lyser plötsligt av glädje, av lycka, av stolthet. De är nöjda.

Precis så är det att vara dansk. Det är vetenskapligt bevisat.

Stackars nöjda jävlar.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM