Mejla

Oisín Cantwell

Säpo och medierna har anledning att rannsaka sig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

KOLUMNISTER

En ung, oskyldig man kommer under resten av sitt liv vara förknippad med de terrorister han flydde från.

Såväl Säpo som medier har anledning att rannsaka sig. 

Lovsången visste aldrig att ta slut då Mutar Muthanna Majid greps i torsdags kväll. Statsminister Stefan Löfven sände en gratulation till polisen, terrorgurun Magnus Ranstorp förklarade myndigt att insatsen visade att Sverige har en mycket kapabel säkerhetstjänst och mediernas sändningar ville aldrig ta slut.

Jag tror vi måste gå tillbaka till Gunde Svans OS-guld på femmilen 1988 för att finna motsvarande nationella yra.

Höjde hotbildsnivån

Men snart började konstigheterna sippra fram. Har denne unge terrorist varit så förslagen under sin planering av det kommande massmordet att han på Facebook varit helt öppen med vem han är sedan ankomsten till Sverige i september?

Och är det verkligen nödvändigt att höja hotbildsnivån och kalla in nationella insatsstyrkan och resten av kavalleriet när en enkel sökning på nätet hade lett fram till rätt adress, där mannens namn för säkerhets skull fanns på dörren?

Visst, även jag finner det suspekt att gilla Ica Bolidens Facebook-sida, men det är möjligen ingen indikation på att en person tillhör den vedervärdiga mördarorganisationen Islamiska staten.

Inte första gången

Det är till råga på allt inte första gången Säpo har hamnat snett i terroristsammanhang. För ett antal år sedan kallade säkerhetspolisen till presskonferens och förklarade att ett förestående terroristbrott hade avvärjts. Några dagar senare var det dags för ny presskonferens och ett förläget mumlande om att de gripna unga männen inte planerade ett terrordåd utan skulle mörda Lars Vilks.

När hovrätten ett år senare endast dömde männen till dagsböter för olaga innehav av kniv var historien sedan länge glömd och rubrikerna uteblev.

Än värre var det när piketstyrkan sparkade in dörren hos ett antal muslimer i Göteborg och inför deras barn släpade iväg dem. De visade sig snart inte vara skyldiga till något annat än att i telefon ha klagat på sprängande huvudvärk.

Måste agera snabbt

Nu när mannen är släppt och förklarad oskyldig är det enkelt att raljera. Men vi har inte hela bilden klar för oss. Och när allt kommer omkring så är även säkerhetspoliser människor, och människor besitter som bekant en anmärkningsvärd förmåga att begå misstag.

Dessutom måste Säpo agera snabbt på information om kommande terrordåd. Vi vill inte ha en säkerhetstjänst som sitter och funderar medan några fanatiker sitter och pillar på en bomb.

Till saken hör även att det inte vore klädsamt för en journalist på en av de tidningar som har hängt ut Mutar Muthanna Majid med namn och bild att veva för fulla muggar.

Finns utrymme för diskussion

Jag hade som ansvarig utgivare säkert gjort samma bedömning som alla stora mediehus gjorde. Säpo hade höjt hotbildsnivån och skickat ut rikslarm. Allmänintresset var tveklöst mycket stort.

Icke desto mindre har tidningar, radio och tv ett betydande ansvar för att denne unge man på Google för alltid kommer vara förknippad med terrorplaner. Inte den bästa meriten, vare sig när man söker jobb eller ska gå på dejt.

Här finns utrymme för en diskussion inom branschen.

Ska vi verkligen gå ut med namn och bild när vi vet att en person endast är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden? 

Publicerad: