Mellin: Bra att de var där – men byt resebyrå

1 av 2
Statsrådet Åsa Regnér tog regeringsplanet för att närvara vid minnesceremonin för tsunamioffren i ett dygn
KOLUMNISTER

Väldigt lite talar för att betala minst en halv miljon för en flygresa som man känt till åratal i förväg.

Ändå blev det kostnaden för regeringens resa till tioårsminnet av tsunamin i Thailand.

Det är mycket lätt att hålla med barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér när hon säger att det var angeläget för regeringen att delta i högtidlighållandet av tioårsminnet av tsunamikatastrofen i Thailand. Lika lätt är det att förstå att det  var uppskattat av de anhöriga.

Jordbävningen som utlöste flodvågen var en av de kraftigaste hittills. Sammanlagt dödades omkring en kvarts miljon människor av tsunamin, minst fem miljoner blev hemlösa eller tvingades fly.

543 svenskar dog och omkring 1 500 skadades. Det blev ett nationellt trauma och självfallet skulle regeringen vara representerad på årsdagen.

■ ■ ■

Att transportera Åsa Regnér och hennes fyra medarbetare kostade regeringskansliet 242 000 kronor. En icke föraktlig summa.

Men skattebetalarnas kostnad för resan blev ungefär dubbelt så hög. Regeringen betalar varken för flygbränslet eller för regeringsplanets personal. Det står av någon outgrundlig anledning försvaret för.

Statsministerns kansli, statsrådsberedningen, gjorde enligt Regnér bedömningen att statsflyget var det bästa alternativet nar man vägde samman pris och tillgång på flyg.

Det var mitt i julhelgen så det är möjligt att så var fallet. Men en titt på priserna för nästkommande storhelg, Valborg och första maj, är prisläget ett helt annat än regeringsplanets.

På Finnair i business class är kostnaden mellan 125 000 och 150 000 kronor för fem personer beroende på vilken flight man tar. Quatar Airways tar i samma klass 130 000 kronor och Thai 124 000.

■ ■ ■

Utan att behöva göra några större avkall på bekvämligheten är det alltså ganska lätt att komma ner till en fjärdedel av priset. Dock går det inte lika snabbt som med regeringsplanet. Samtliga nu bokningsbara flyg kräver byte.

Det är bra att regeringen var på plats i Phuket. Det är begripligt att ministern och hennes medarbetare inte ville tillbringa hela julen med att åka tur och retur Thailand.

Men det verkar uppenbart att statsrådsberedningen behöver byta resebyrå. Och börja kalkylera med hela kostnaden för statskassan, inte bara den del som regeringskansliet betalar.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM