Mejla

Peter Kadhammar

Ingen vettig bokhandel - så är det i Sveriges tredje största stad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Jag är i Malmö för begravningen av mästerfotografen Torbjörn ­Andersson.

Jag har ett par timmar över, den tiden kan jag använda till att kontrollera några saker i Jimmie Åkessons memoarbok ­ ”Satis polito”.

Gamla fina Hamrelius bok­handel på Södergatan bör ha ett exemplar.

Men Hamrelius har gjort ­konkurs, återuppstått och flyttat till en själsdöd galleria. När jag väl kommer dit finner jag en ­pappershandel snarare än en boklåda. Nej, Åkessons verk finns inte inne.

Tillbaka på Södergatan. Ett Åhlénsvaruhus. En dam säljer Zlatans parfym i entrén men de har väl böcker också? I källaren finner jag ett hörn med bäst­säljare och högar med osålda ­bilderböcker - ”en dag i Beatles liv” - som ­någon troskyldig ­analfabet, antagligen på huvudkontoret, köpt in. Självklart ­ingen Åkesson men det ­hade jag inte väntat mig heller.

Pocketshop: ingen Åkesson.

Akademibokhandeln har ­blivit så usel att jag i möjligaste mån håller mig borta men nöden har ingen lag, den som söker ska ­finna och så vidare.

Det finns flera butiker i ­Malmö. Gallerian Triangeln: Åkesson, nej, ”vi har centrala ­inköp” (­alltså centralstyrning, inte ­konstigt att Akademibokhandeln avlider av brist på syre). Akademibokhandelns butik i köpcentret ­Mobilia - ingen Åkesson!

Sådant är läget i Sveriges ­tredje största stad. Det finns ­inte längre en enda vettig bok­handel. Den som söker en blott två år gammal skrift av Sveriges just nu ­viktigaste politiker - allt cirklar ju kring honom! - kammar noll.

Analfabeter finns ­inte bara på Åhléns ­huvudkontor, de ­påträffas lustigt nog också bland mina ­läsare.

Dessa personer tror nu att jag sökte ­Åkessons ­alster för att jag gillar Sverige­demokraterna, att jag tycker att Åkesson är en fin skribent.­

De gör sig ­redo att ­mejla, ­twittra och ­facebooka om att jag är fascist eller åtminstone höger­populist. Alla andra begriper att min malmöitiska erfarenhet ­handlar om ­tillgången till ­information, ­möjligheten till samtal, debatt och, även om det just här ­gäller Jimmie ­Åkesson, kulturens spridning. Jag tycker inte de ska skylta med SD:s ledare. Men de bör ha ­boken.

I planet hem sitter en ung man snett framför mig. Han försöker fånga små ­gula digitala ­kycklingar ­ i sin telefon.

I en ­timme. ­Karln bredvid mig glor på film i sin padda.

Snart är vi alla analfa­beter.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Akademibokhandeln

Malmö

Böcker

Peter Kadhammar