Mejla

Wolfgang Hansson

Åtta frågor där Trump och Biden tycker helt olika – och en där de nästan är överens

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

WASHINGTON D.C. I modern politik klagas det ofta över att det inte är någon skillnad mellan partierna eller kandidaterna. Med få undantag tycker de i grunden alla lika.

De amerikanska väljarna har tvärtom fördelen av att välja mellan två kandidater som inte kunde stå längre ifrån varandra i sakfrågorna.

Joe Biden och Donald Trump är dessutom väldigt olika som personer trots att de är ungefär jämngamla.

Den här gången kan man verkligen fråga sig vilken roll sakfrågorna har i det amerikanska presidentvalet. Kandidaterna ägnar sin mesta tid åt att baktala och förolämpa varandra.

Valet handlar egentligen bara om en enda sak. Det är en folkomröstning om Donald Trump.

Men det hindrar inte att det finns frågor som är väldigt viktiga när människor bestämmer sig för vem de ska rösta på.

Coronastrategin

Tveklöst nummer ett för de flesta väljare. Biden anklagar Trump för att inte ha någon plan och har presenterat en egen som i väntan på ett vaccin går ut på att öka testningen och smittspårningen för att minska smittspridningen. Biden hävdar att man därefter ska öppna upp USA på ett säkert sätt. Exakt hur det ska gå till är dock oklart.

Trumps inställning är att det värsta av pandemin är över. Detta trots att smittspridningen nu ökar rekordartat. Han vill öppna samhället för att rädda ekonomin och hävdar att botmedlet inte får vara värre än sjukdomen.

Skatterna

Trump har genomfört en av de största skattesänkningarna i USA:s historia och därmed kraftigt ökat budgetunderskottet. Han vill fortsätta sänka skatterna.

Biden vill höja skatterna för alla amerikaner som tjänar över 3,5 miljoner kronor per år. Detta eftersom Trumps skattesänkningar främst gått till höginkomsttagare och Biden vill satsa mer på välfärden.

Trump har genomfört en av de största skattesänkningarna i USA:s historia.
Trump har genomfört en av de största skattesänkningarna i USA:s historia.

Sjukförsäkring

Trump vill avskaffa det försök till allmän sjukförsäkring som Obama införde och som han redan urholkat. Han har sagt att han har en plan för en mycket bättre och mycket billigare försäkring. Men han kan inte förklara hur han ska få de privata försäkringsbolagen att försäkra människor som redan har ett eller flera hälsoproblem.

Biden vill försvara och förbättra det som kallas Obamacare. Han påpekar det vansinniga i att ställa över 20 miljoner amerikaner utan försäkring mitt i en pandemi. Biden anser att sjukförsäkring är en rättighet för alla amerikaner men vill inte som vänsterfalangen inom partiet införa en skandinavisk modell.

Nato

Trump hotar inte längre med att USA ska lämna Nato men han fortsätter pressa Europas länder att satsa mer på sina försvar. Hans senaste åtgärd är att ta hem de 40 000 amerikanska trupper som finns i Tyskland. Trump vill minska USA:s roll i världen.

Biden vill gräva ned stridsyxan med USA:s allierade och återupprätta förtroendet för Nato. När USA och Europa samarbetar innebär det mindre möjligheter för Kina, Ryssland och diverse regionala stormakter att flytta fram sina positioner. Biden vill stärka USA:s roll i världen.

Kina

Ett av få ämnen där de två inte står väldigt långt från varandra. Biden gillar inte det handelskrig som Trump inlett men däremot är han och Trump ganska eniga om att Kinas framfart på den internationella arenan måste stoppas. Men medan Biden fördömer Kinas ledare Xi Jinping så vill Trump ogärna tala illa om honom.

Men båda försöker framstå som tuffa mot Kina. Inte minst när det gäller ansvaret för spridningen av coronaviruset.

 Biden gillar inte det handelskrig som Trump inlett med Kina.
Biden gillar inte det handelskrig som Trump inlett med Kina.

Invandring

Trump vill bygga färdigt sin mur mot Mexiko som han tror ska stoppa den illegala invandringen. Han har kraftigt minskat antalet flyktingar som USA är berett att ta emot. Han vill kasta ut ungdomar som bott hela sitt liv i USA.

Biden vill inte ge några pengar till muren. Han vill upprätthålla asylrätten och inrätta en specialstyrka för att hitta föräldrarna till de flyktingbarn som Trump deporterade till Centralamerika utan sina barn. Han vill ge uppehållstillstånd till de ungdomar som bott hela sitt liv i USA.

Rasism

Donald Trump förnekar att det finns rasism inom den amerikanska poliskåren. Det handlar om enstaka rötägg, enligt honom. Han ser Black lives matter-demonstrationerna som svepskäl för upplopp och plundring. Lag och ordning är ett av hans viktigaste valbudskap.

Joe Biden fördömer visserligen när demonstrationerna övergår i våld med sympatiserar med BLM och anser at den amerikanska polisen och samhället som helthet måste reformeras för att bekämpa rasismen.

Iran

2018 sade Trump upp kärnenergiavtalet med Iran trots enträgna vädjanden från USA:s allierade att låta bli. Han har sedan dess återinför hårda sanktioner mot Iran.

Biden, som var med om att förhandla fram avtalet, kommer sannolikt att försöka få det att fungera igen och därigenom minska spänningen i Mellanöstern. Men det blir inte lätt. Hökarna i Iran vill inte vara bundna av att inte kunna skaffa sig kärnvapen.

Klimatet

En av de frågor där de två kandidaterna skiljer sig som mest.

Trump har beordrat USA att lämna Parisavtalet vilket kommer att ske dagen efter valet, den 4 november. Han vill inte vidta några åtgärder som minskar koldioxidutsläppen om det hotar jobben inom olje-, gas- och kolindustrin. Trump förnekar klimathotet.

Biden tänker föra tillbaka USA till Parisavtalet och vill kraftigt minska klimatutsläppen för att få landet att nå nollutsläpp 2050. Något han tror kommer att skapa hundratusentals nya gröna jobb. Biden ser klimatförändringarna som en av mänsklighetens största utmaningar.

Sällan eller aldrig har det funnit så stora skillnader mellan två presidentkandidater.

USA kommer att se väldigt annorlunda ut beroende på om det blir Joe Biden eller Donald Trump som vinner.

Inte bara det. Världen kommer att se väldigt annorlunda ut.

Publisert: