Mejla

Wolfgang Hansson

Varför så tyst, Biden?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Ingen hade förväntat sig att Donald Trump skulle gå in och kräva ett slut på Israels bomräder ifall han fortfarande varit president.

Däremot har omvärlden betydligt svårare att begripa varför Joe Biden är så tyst inför dödandet av civila.

Sedan oroligheterna i Jerusalem och krigshandlingarna i Gaza drog igång har många ifrågasatt USA:s passivitet.

Första gången president Biden uttalade sig var efter ett samtal med premiärminister Benjamin Netanyahu. Då uttryckte Biden förståelse för Israels attacker mot Hamas i skenet av deras missilregn mot civilbefolkningen i Israel. Men han sa inte ett ord om de många civila offren, inklusive barn, för Israels bombkrig i Gaza.

Det är en aning förvånande.

Inte minst som den amerikanske presidenten gjort mänskliga rättigheter till en grundbult i sin utrikespolitik.

Joe Biden gick till val på att USA skulle upphöra med Trumps Israelvänliga politik och istället försöka upprätta goda förbindelser med palestinierna igen.

Han har återupptagit USA:s officiella kontakter med palestinierna, men i övrigt karakteriseras hans politik för området mest av overksamhet.

Biden var emot att USA skulle flytta sin ambassad till Jerusalem – men han har samtidigt inga planer på att ändra Trumps beslut och flytta tillbaka den till Tel Aviv.

I motsats till sin gamle chef Barack Obama har Joe Biden inte hållit några brandtal om att det måste bli ett stopp för de judiska bosättningarna på Västbanken som försvårar genomförandet av en tvåstatslösning – den fredsplan som USA och resten av världen investerat så mycket i.

Oläglig konflikt

För Biden kommer det väldigt olägligt att Mellanöstern åter brinner.

Han har tydligt deklarerat att konflikten mellan Israel och palestinierna inte ligger särskilt högt upp på hans ”att göra”-lista.

Han både deltog själv, och såg hur Obama stångade sin panna blodig, för att åstadkomma ett slutgiltigt fredsavtal mellan de två antagonisterna.

Biden vet att konflikten är i det närmaste olöslig. Definitivt så länge Benjamin Netanyahu fortfarande är Israels ledare, då denne inte tror på en tvåstatslösning.

Wolfgang Hansson: Varför är Joe Biden så tyst inför dödandet av civila i Gaza?

USA:s president hade nog hoppats att Palestinakonflikten fortsatt hållit sig under radarn så att han kunde ägna sig åt det som han anser är USA:s stora utmaningar. Som att ta fighten med Kina om vem som är världens supermakt, motverka Vladimir Putins alltmer aggressiva hållning i närområdet till Europa och skapa enighet kring hur världen ska lösa klimathotet.

Israels nya krig hotar dessutom att spoliera Bidens chanser att blåsa nytt liv i kärnenergiavtalet med Iran. Iranierna är redan nu svårövertalade och de lär inte bli lättare att övertyga om deras svurna fiende Israel fortsätter döda palestinier i ett bombkrig där väldigt många av offren är civila.

Överhuvudtaget förgiftar ett krig i Mellanöstern stämningsläget på en hel rad andra fronter.

Förstöra raketfabriker

President Biden måste också ta hänsyn till den generellt Israelvänliga opinionen i USA.

Många inom det demokratiska partiet står fortfarande på Israels sida, även om det finns en alltmer högljudd opinion inom partiet även för palestiniernas sak.

Nu dras Biden motvilligt in i konflikten. För varje dag som går stiger kraven på att USA måste agera för att få stopp på dödandet.

Hittills har USA stoppat FN:s säkerhetsråd från att göra något uttalande. Men sannolikt kommer ett sådant i början av nästa vecka, med krav på eld upphör.

Det är möjligt att Netanyahu i sitt samtal med Biden lyckades övertala honom att låta Israel slå ut så mycket av terroriststämplade Hamas militära kapacitet som möjligt innan en vapenvila inträder. Israel vill förstöra Hamas förmåga att bygga de raketer som utgör ett dödligt hot mot Israels civilbefolkning. Hamas förfinar hela tiden sin förmåga och raketernas växande räckvidd ökar hotet.

Visserligen har Israels sin Iron Dome, ett missilförsvar som skjuter ner 90 procent av Hamas raketer, men de övriga tio procenten har redan dödat ett antal israeler. Som vanligt är dock de palestinska förlusterna långt värre.

Till slut blir det ohållbart för Biden att bara stå på sidlinjen och titta.

PODD Striderna i Gaza

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Våldsamma strider i Israel och Palestina – konflikten eskalerar

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Israel

Hamas

Gaza

Benjamin Netanyahu

Joe Biden

Mänskliga rättigheter