Mejla

Oisín Cantwell

Löfven avslöjade hemlig information om Vetlanda

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Statsminister Stefan Löfven avslöjade hemlig information om vilket vapen som använts vid attacken i Vetlanda.

Det är hög tid för politiker att sluta babbla om pågående utredningar om grova brott.

Stefan Löfven uttalade sig i går kväll om de 19 mardrömslika minuter i Vetlanda under vilka en ung man överföll och skadade sju personer.

Det är sig inte fel, tvärtom, attacken var rubricerad som ett misstänkt terrorbrott och en statsminister bör om inte annat fördöma våldet, utrycka sympati med offren och stötta polisen och vården.

I pressmeddelandet som skickades ut avslöjade dock en uppgift som vid tillfället ännu var hemlig. Att gärningsmannen använt en kniv.

Polisen hade inte sagt mer än att den misstänkte var beväpnad med ett tillhygge. Det var givetvis ingen tillfällighet.

Misstankarna rörde som sagt terrorism, det gick inte att utesluta att medhjälpare befann sig på fri fot och det var av yttersta vikt för förundersökningen att viss information inte blev känd.

Det sista utredarna i det läget behövde var en statsminister som babblade om vilket vapen det var som användes.

Fadäsen upptäcktes dock snart, pressmeddelandet uppdaterades och kniven försvann ur uttalandet.

En räddningsaktion som genomfördes under största möjliga tystnad utan att lämna andra spår efter sig än ett kryptiskt tillägg:

”En justering har gjorts i texten efter att den första versionen publicerades”. Jo tack.

Stefan Löfven under torsdagens pressträff.
Stefan Löfven under torsdagens pressträff.

Vid en presskonferens i dag uppmanade för övrigt inrikesminister Mikael Damberg invånarna att inte sprida obekräftad information. Ett utmärkt råd, men han kunde lika gärna ha vänt sig till sin chef med förmaningen.

Detta är nu inte hela världen. Den misstänkte sitter där han sitter, utredningsläget ser bra ut, förundersökningsledaren har i efterhand gått ut med vad det var för vapen. Klanteriet har inte äventyrat polisens arbete.

Icke desto mindre är Löfvens pressmeddelande ett argument så gott som något för att politiker ska hålla sig borta från pågående brottsutredningar.

Det här är ett ofog som även borgerliga regeringar har ägnat sig åt. Minns bara då statsminister Fredrik Reinfeldt kallade till sig pressen och yrade om att en gräns hade passerats då en fotbollstränare känt sig hotad av supportrar och avgått.

Den inledda polisutredningen var dock snart nedlagd, då inga hot av olagligt slag hade yttrats.

En annan avart är dessa rättspolitiska talespersoner för diverse partier som vill ”uppdatera sig om läget” efter att en uppmärksammad förbrytelse har begåtts och som bara är i vägen och som stjäl värdefull tid från utredarna.

Men företrädare för regeringen spelar i en annan liga. De får ofta mer detaljerad information än andra politiker. Vilket givetvis är i sin ordning.

Förr eller senare kommer dock något klantigt statsråd ställa till det ordentligt.

Ministrar, låt poliser och åklagare arbeta i fred.

Publisert: