Britta Svensson

Äldre stuvas undan när de unga ska vaccineras

Vilken sorglig utveckling

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur blir det med coronavaccinet?

Det är många äldre som undrar.

Ska vi stuvas undan än en gång?

”Gamla får inte sina vaccinationer - vårdpersonal går före” var en rubrik i veckan. En man med båda föräldrarna på äldreboende berättade att den aviserade vaccineringen av dem var inställd.

Vaccinet räckte inte till äldreboendena. Däremot till personalen på stadens sjukhus. ”Oerhört glädjande”, tyckte en sjukvårdsdirektör.

”Jag kan inte se det på annat sätt än att regionen tar doser från de äldre och ger till personalen”, sa den anhörige mannen.

”Äldre stuvas undan och vaccinet går till yngre”, skriver Britta Svensson.
”Äldre stuvas undan och vaccinet går till yngre”, skriver Britta Svensson.

Folkhälsomyndigheten sa till en början att äldre skulle vaccineras först. Argumentet var klockrent: ”Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död, och den tydligaste riskfaktorn är hög ålder”. 

Det lät nästan för bra för att vara sant att myndigheten stod upp för de äldre på det här sättet.

Men knappt hade bilderna när Gun-Britt, 91, fick den första sprutan i Sverige kablats ut förrän det började ifrågasättas om äldre verkligen skulle vara först i vaccinationskön.

Bara tre dagar senare krävde ordföranden för Sahlgrenska i Göteborg att sjukhusets personal skulle gå före. Det följdes av flera liknande krav.

Sen tog det bara ytterligare sex dagar för Folkhälsomyndigheten att ändra sig. De ansåg plötsligt att det ”är rimligt” sjukhuspersonal ska vara lika prioriterade som äldre. ”Båda dessa perspektiv är viktiga och vaccinationerna måste balanseras” lät det.

Det var sorgligt att se hur snabbt Folkhälsomyndigheten gav med sig när sjukhusledningar, fackförbund och regioner tryckte på.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

70-plussare, äldre med hemtjänst och de på äldreboendena, är grupper som inte har talespersoner eller starka intresseorganisationer som kan vara en motvikt på samma sätt.

”Jag blir ledsen. Det är gamla människor som är sköra och oskyddade”, säger den anhörige till de två äldre som blev snuvade på sprutan. 

Äldre stuvas undan och vaccinet går till yngre - vilken sorglig utveckling.

Fler viktiga yrkesgrupper kan också komma att kräva, genom sina starka organisationer, att prioriteras före de äldre. De där 70-plussarna, som suttit isolerade så länge, kan väl stuvas undan några månader till, tycker en del.

Det återstår att se hur det blir med den saken. Varje spruta till en äldre, utsatt person glädjer mig just nu.

När alla riskgrupper är vaccinerade tycker Folkhälsomyndigheten att det är dags för alla mellan 18 och 69 år, samtidigt. Att min 69-årige make ska behöva gå ut och slåss om en plats på en vaccinationscentral med en massa friska tonåringar fyller mig med ilska.

Det har dött nästan dubbelt så många 60-69-åringar i covid-19 som samtliga i de yngre åldersgrupperna. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder.

Problemet är inte, som en del tycks tro, att många inte vill ta sprutan. Det är det direkt motsatta: väldigt många vill ta den. Och då duger det inte att än en gång stuva undan de äldre, medan yngre och friskare går före.

 


Fas 1 i den ursprungliga vaccinationsplanen gällde dem som bor på särskilda boenden för äldre och har hemtjänst. Även personal som arbetar med, och vuxna som bor med dessa äldre kan ingå.

Fas 2 gäller övriga personer som är 70 år och äldre, de äldsta vaccineras först. Samt personer som får insatser enligt LSS eller har assistans, och vårdpersonal som arbetar nära patienter.

Fas 3 erbjuder vaccination till vuxna personer som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. I Fas 4 får övriga vuxna personer 18-69 år möjlighet att vaccinera sig.

(Källa: Folkhälsomyndigheten)

Publisert:

LÄS VIDARE