Mejla

Lena Mellin

Det går inte att förstå vad de säger

Men jag kan ha listat ut vad Hallengren och Carlson ville säga till alla vaccinerade

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

​Om avsikten var att kasta ljus över en ny situation misslyckades Lena Hallengren och Johan Carlson helt. Kommunikationen var som vanligt under all kritik.

Efter 40 minuter var det fortfarande oklart vad som gäller för personer som varit vaccinerade i tre veckor.​ Lättnader eller inte.

Nyhetsbyrån TT flashade snabbt om lättnader i restriktionerna för dem som vaccinerades mot covid-19 för minst tre veckor sedan. Men är det verkligen så det ligger till?

Frågetecknen efter morgonens presskonferens med bland andra socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson var tyvärr ännu ett exempel på den synnerligen bristfälliga kommunikationen med medborgarna.

Det som sades var att de som fått sin första covidspruta för minst tre veckor sedan kan gå ut och handla och träffa flera personer inomhus. Det framstod som en en nyhet.

Men efter en halvtimme meddelade Johan Carlson att det inte var fråga om några lättnader i restriktionsläget. Nej, samma regler som tidigare gäller.

– Alla regler och rekommendationer gäller alla människor, sade Johan Carlson. Men han talade ändå om ”små lättnader” för dem som levt under ”självpåtagna restriktioner”. Och är vaccinerade.

Vad ska folk tro? Jag misstänker att de snickrar ihop sina egna regler.

Det är självfallet vällovligt att regeringen och myndigheterna vill förtydliga hur reglerna ska tolkas vartefter pandemin fortlöper. Men nytolkningarna är sällan glasklara. Snarare tvärtom.

Om jag förstår fredagens morgonträff med Hallengren, Carlson och vaccinsamordnaren Richard Bergström rätt så ville de säga följande. Men risken för att jag feltolkat finns, eftersom det tyvärr inte gick att förstå vad de ville få fram.

På landets särskilda boenden för äldre kan man nu återuppta aktiviteterna. Fler än 80 procent är fullt vaccinerade och det kan vara dags att ta upp allsång, sittgympa eller andra aktiviteter som varit nedlagda i ett år eller så.

De kommuner som bommat igen dagverksamheterna för äldre kan öppna dem igen för dem som fått en spruta för minst tre veckor sedan. Självfallet också ett glädjande besked för den som suttit inmurad i hemmet i ett år.

Så långt var det faktiskt ganska tydligt vad duon Hallengren&Carlson ville ha sagt. Carlson kallade det till och med för dagens huvudbudskap.

Det var beskeden för alla andra som för minst tre veckor sedan fått sin första spruta som beskeden var oklara. Var det verkligen något nytt?

Egentligen inte, om jag förstår Johan Carlson rätt. Men det presenterades så. I ena sekunden. I andra var det ingen förändring alls. Utom en när de gällde attityder hos människor som mer eller mindre frivilligt satt sig själva i husarrest.

Förutsatt att jag förstod vad som sades så verkade det handla om att personer som fått sin första vaccindos men fortsatt lever i närmast total isolering skulle påminnas om att de inte behöver göra det. De kan lätta på sina självvalda restriktioner.

De kan gå och handla. De kan ta emot besök inomhus. Men inte för många. Och inte i blandade grupper, utan bubbla för bubbla. Barnbarn kunde kramas, men det fick vi reda på för över en månad sedan. Det gäller uppenbarligen ännu.

Lena Hallengren manade medborgarna att inte ta ut segern i förskott utan följa restriktionerna. Inga lättnader alltså. Eller hur var det nu?

Visst. Men faktum är att kommunikationen med medborgarna har stora brister, det är nästan aldrig solklart vad som avses.

Därför snickrar folk ihop sina egna regler. De kommer de att fortsätta göra.​ Tills beskeden blir begripliga.

Lena Hallengren och Johan Carlson. Bilden är från en pressträff i februari.
Lena Hallengren och Johan Carlson. Bilden är från en pressträff i februari.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: