Mejla

Peter Kadhammar

Åkesson gjorde sig dummare än tåget

SD-ledaren är hal som en ål och envis som en åsna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Peter Hultqvist (S) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade i Aktuellt den 9 februari.
Peter Hultqvist (S) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade i Aktuellt den 9 februari.

Jimmie Åkesson gjorde sig dummare än tåget när han debatterade med försvarsminister Peter Hultqvist i Aktuellt den 9 februari.

Hultqvist hade skrivit en krönika och varnat Moderaterna och Kristdemokraterna för samarbete med Sverigedemokraterna: Hur mycket man än sminkar en gris så är det en gris.

Det var ett talesätt, inget man ska tolka bokstavligt. Hultqvist menade att försöka få något att se bättre ut än vad det är. Det var också en varning med den ungefärliga betydelsen att tar man fan i båten får man ro honom i land.

 

Jimmie Åkesson, alltid hal som en ål, framträdde ivrigt i Aktuellt med den sårade oskuldens uppsyn.

Hultqvist kallar sverigedemokrater för grisar!

Det finns säkert sverigedemokrater som är dumma som spån och som faktiskt tror att det var det Hultqvist menade. Partiet har en tv-kanal på Youtube och där satt en programledare och sa: Försvarsministern kallar nu konservativa för grisar.

Så vidgades kretsen av kränkta till att inte bara gälla sverigedemokrater utan moderater och kristdemokrater också.

Så dum är i alla fall inte Jimmie Åkesson. Han tror nog heller inte att jag i den här texten hittills påstått att han är en ål, en djävul, en oskuld, har lägre intelligenskvot än några tågvagnar och att sverigedemokrater är spillprodukter av hyvlade plankor. 

”Det kränkta grymtandet mot Hultqvist är ett exempel på hur Jimmie Åkesson lägger sig nära Donald Trumps politiska taktik”, skriver Peter Kadhammar.
”Det kränkta grymtandet mot Hultqvist är ett exempel på hur Jimmie Åkesson lägger sig nära Donald Trumps politiska taktik”, skriver Peter Kadhammar.

Det kränkta grymtandet mot Hultqvist är ett exempel på hur Jimmie Åkesson lägger sig nära Donald Trumps politiska taktik. Trump och hans hejaklack i tv-kanalen Fox vände kritik mot Trumps korruption och politik till att kritikerna angrep Trumps väljare. På det viset förvrängde de kritiken och svetsade samman basen, de ville förstärka känslan hos Trumps väljare att vara föraktade, förbisedda och förfördelade av eliten. Bara Trump stod upp för dem.

Ungefär samma tonläge har Jimmie Åkesson försökt skapa. Minns hans valfilm 2014 till exempel då han åkte i baksätet på en Volvo och talade om hur etablissemanget avskyr honom men att han tänker på landets bästa och inte sin egen popularitet.

Åkesson har till och med lagt sig till med en amerikansk vokabulär och angriper ”vänsterliberaler” där han inkluderar socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister.

Jimmie Åkesson har i likhet med Trump ägnat stor kraft åt att anklaga politiska motståndare för att ljuga, alla anklagar han för att ljuga, och han har i likhet med Trump underkänt regeringens laglighet:

Vi tycker inte att den här regeringen är legitim. Därför bör den avsättas, sa han i Svenska Dagbladet den 10 februari 2019.

 

Nu kan man säga att den typen av grovheter tillhör populismens standardrepertoar och att man inte kan lära gamla hundar sitta. Åkesson är anständigare nu. Han blir ännu anständigare bara han får vara med i en borgerlig regering. Men precis som man gjorde klokt i att ta Trump på orden bör man göra detsamma med Åkesson.

Jag hoppas nu han förstår att jag inte anser att han är en gammal tax eller rottweiler och att jag inte menar att man bokstavligen ska ta på orden som när man stryker handen över en skrovlig yta.

Jimmie Åkesson var med i Aktuellt via länk från Sölvesborg. Han ansträngde sig för att vara statsmannalik och stå över politikens småkäbbel, säkert med tanken att Peter Hultqvist fick gräva en grop åt sig själv och att arga katter får rivet skinn.

Elva gånger sa Åkesson i olika varianter att Peter Hultqvist höll låg nivå i sin argumentation. Sverigedemokraten ville höja nivån, han beklagade den låga nivån, han ville återigen höja, han beklagade verkligen det låga. Höj dig lite, Peter Hultqvist, sa Åkesson.

Det blev fantastisk ofrivillig komik eftersom Hultqvist mest hänvisade till sverigedemokraternas egna ord.

Sverigedemokrater har nominerat Trump till Nobels fredspris.

Låg nivå, sa Åkesson.

Sverigedemokrater har i riksdagen sagt att abort är mord, Åkesson har talat om krig i riksdagen, krig i nästa valrörelse, en partikamrat till Åkesson har sagt att samer och judar inte är svenskar.

Åkesson beklagade den låga nivån.

 

Han gjorde det taktiska misstaget att envist som en åsna hålla fast vid statsmannaskapet när inget statsmannaskap fanns. Han förstår säkert att jag inte menar att han bokstavligen är en åsna även om han liknade Ior där han satt i Sölvesborg och skakade på huvudet.

Däremot anser jag att en spade ska kallas för spade.

 

Publisert:

LÄS VIDARE