Mejla

Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill Donald Trump verkligen vinna?

Publicerad:
Uppdaterad:

Det finns skäl att undra om president Trump verkligen vill vinna valet.

Ingenting av det han gör är ägnat åt att locka nya väljare.

Min slutsats är att han satsar på att få hundra procent av sina kärnväljare att verkligen rösta och hoppas att det ska räcka.

I och med sitt insjuknande i covid-19 hade Trump chansen att ändra sin inställning till pandemin för att attrahera nya väljare. Pandemin är nämligen den enskilt största fråga där till och med många republikaner tycker att Trump misslyckats.

Men i stället för att ödmjukt erkänna att han kanske tagit lite för lätt på sjukdomens härjningar i USA höjer presidenten tonläget ytterligare.

I stället för att visa att han tar pandemin på allvar lägger han nu in en rad stora kampanjmöten som riskerar att bidra ytterligare till smittspridningen. Dessa möten vänder sig bara till hans trogna anhängare och enda syftet är att elda upp både dem och presidenten själv ytterligare.

För de flesta vanliga amerikaner framstår det bara som vårdslöst att samla så många människor på en och samma gång. Smittskyddsexperterna är också eniga om det olämpliga i den här typen av valmöten även om de hålls utomhus.

För att riktigt visa hur han trotsar såväl expertisen som den försiktiga allmänheten ordnade Trump i lördags ett möte med 2 000 gäster i Vita husets trädgård.

Vägrade ställa upp i debatt

Ovanpå det vägrade Trump att ställa upp i den andra debatten mot Joe Biden när den ändrades till en virituell tillställning. Därmed missade han chansen att reparera sitt katastrofala framträdande under den första debatten och att under en och en halv timme få lägga fram sitt case för sisådär 70 till 80 miljoner amerikaner.

Den som har mest att förlora på debatterna är ju Joe Biden som leder klart i opinionsmätningarna men där en debattmiss skulle kunna vända valvinden mot honom.

Det gör mycket av Trumps handlade rätt obegripligt, närmast att betrakta som en form av självskadebeteende. För att kunna vinna den 3 november behöver han nya väljare men i stället för att bredda sig handlar han på ett sätt som stöter bort dem.

Donald Trump håller tal till anhängare på Vita husets balkong.
Foto: Alex Brandon / AP
Donald Trump håller tal till anhängare på Vita husets balkong.

Kanske är Trump oförmögen att ändra sin taktik. Han verkar bara ha ett läge och det är aggressivt full fart framåt utan att ens för en sekund reflektera över om han kan ha fel.

I presidentens värld är Trump ofelbar.

Stabil ledning

Joe Bidens ledning i opinionsmätningarna har varit mycket stabil under lång tid. Redan vid den här tiden förra året, när det inte ens var klart att Biden skulle bli den demokrat som fick utmana presidenten, ledde Biden med nästan tio procentenheter. Sedan dess har ledningen varierat men aldrig varit mindre än kring fem procentenheter. Efter att pandemin slog till mot USA har Bidens försprång åter ökat.

Även i nyckelstaterna som kan skifta mellan republikanska och demokratiska har Biden haft ett stadigt försprång som ökat efter corona.

Inte någon gång det senaste året har Trump varit i ledningen.

När Trump smittades av corona spekulerades det en hel del i att han kanske skulle få en sympatieffekt hos det amerikanska folket. Men den opiniopnsmätning som Washington Post/ABC redovisar i dag pekar i stället mot att Biden nationellt drar ifrån ytterligare.

I motsvarande läge skulle nio av tio kandidater lägga om sin valstrategi. Men Trump kör på mot den hotande avgrunden.

Det kan för all del fortfarande visa sig vara rätt. Om Trump kan elda på sina anhängare så mycket att de går man ur huse och röstar så har han fortfarande en chans. Förutsatt att Biden-supportrarna tror att deras kandidat redan vunnit och därför tycker det är onödigt att gå till vallokalen.

Men ingenting tyder på det.

Utmana i domstolarna

Tvärtom pekar den inledande förhandsröstningen och poströstningen på att demokraterna röstar som aldrig förr och att Biden kan gå mot en jordskredsseger.

Därför måste man undra om Donald Trump verkligen vill vinna eller om han lever i någon slags självförnekelse.

Han har redan gjort klart att förlust för honom är lika med valfusk. Kanske är redan inställd på att utmana resultatet i domstolarna.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: