Lena Mellin

Sänkt skatt för tre av fyra

Supersänkning på tio miljarder inleder höstens rysare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Höstens politiska thriller har inletts.

Utan att prata med Centern och Vänsterpartiet måste regeringen få deras stöd för sitt budgetförslag.

Magdalena Anderssons första drag kostar tio miljarder och ger sänkt skatt för tre av fyra.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) presenterade under dagen de första nyheterna ur regeringens kommande budgetförslag för 2022. Tre skattesänkningar på sammanlagt 10,5 miljarder kronor. Tre fjärdedelar av befolkningen, 7,5 miljoner personer, får del av sänkningarna.

Man kan se förslaget ur åtminstone tre aspekter.

  • Som inledning på höstens politiska thriller, en långkörare som inte går i mål förrän i månadsskiftet november/december.
  • Som en senkommen, men välkommen, rättvisereform.
  • Som en del av strävandena att sparka igång ekonomin, särskilt i servicesektorn, i spåren av pandemin.

 

Vi börjar med thrillern, som kan bli gastkramande. Sedan Januariavtalet föll i somras har regeringen inte längre ett avtal som garanterar att de får igenom sitt budgetförslag i riksdagen.

Men de måste ha stöd av de enda partier som inte redan deklarerat att de tänker rösta nej till förslaget, vad det än innehåller. Det är Centern och Vänsterpartiet.

Men Centern vägrar att förhandla med Vänsterpartiet och kräver att inte heller regeringen gör det. Regeringen måste alltså tillfredsställa Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) utan att tala med någon av dem.

Det är en balansakt på slak lina. Det är mycket lätt att trampa fel.

Stefan Löfven meddelade redan i somras att han skulle avgå om budgetförslaget röstades ner av riksdagen. Om hans efterträdare också ställer kabinettsfråga på budgeten är oklart.

Magdalena Andersson, finansminister.
Magdalena Andersson, finansminister.

De tre föreslagna skattesänkningarna är alltså utformade så att de ska kunna välkomnas, eller i alla fall accepteras, av Centern och Vänsterpartiet.

 

Sänkt inkomstskatt med fokus på låg- och medelinkomsttagare. Den statliga inkomstskatten sänks med 1 320 kronor per år från nästa år. Avsikten är att stärka framför allt dem med låga och måttliga inkomster.

De använder nämligen alla sina pengar till konsumtion vilket ger ekonomin en skjuts, särskilt tjänstesektorn.

Förslaget, som kostar sju miljarder, är skräddarsytt för Centern som länge velat ha en sådan här skattesänkning. Och att V skulle protestera mot sänkta skatt för vanligt folk är inte troligt.

 

Arbetslösa och sjuka ska inte längre betala högst skatt. När Alliansregeringen införde det så kallade jobbskatteavdraget blev en effekt att långtidssjuka och arbetslösa tvingades betala betydligt högre skatt än dem som jobbar. Trots lägre inkomster.

Vänsterpartiet drev igenom en blygsam sänkning av den orättvisa, och svårförklarliga, skatteklyftan 2018. Nästa år försvinner den helt för dem som har sjuk- och aktivitetsersättning.

En sjukpensionär, en person med sjuk- och aktivitetsersättning får en skattesänkning på 10 000 kronor per år.

Sänkningen kostar 2,6 miljarder per år och träder i kraft, om riksdagen godkänner den, vid nyår.

 

Avdrag för a-kasseavgift. En goding som ändras nästan lika ofta som entréavgifterna på brittiska museer. Regeringsskifte, eller nya allierade, är även i det fallet likställt med förändring.

Nu vill regeringen at man ska få dra av en fjärdedel av a-kasseavgiften från 1 juli nästa år. Kostnad på årsbasis: 1,6 miljarder.

Förslaget är utformat för att tilltala Vänsterpartiet.

Risken för att höstens långdragna politiska thriller, budgetbehandlingen i riksdagen, slutar i en regeringskris har minskat sedan i somras.

Anledningen är Stefan Löfvens besked för drygt en vecka sedan att han slutar i början av november. Då blir det talmansrundor innan riksdagen väljer en ny statsminister.

Att upprepa den proceduren en månad senare, då riksdagen ska fastställa budgetramarna, kan bli för mycket. Till och med för adhd-anstrukna partiledare.

 

Sjukpensionären

Sjukersättning: 152 472 kr/år
Ökad skattereduktion för förvärvsinkomster: 668 kr/år
Ökad skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning: 12 140 kr/år
Total skattesänkning: 12 808 kr/år

Familjen

Undersköterska
Lön: 371 920 kr/år
Ökad skattereduktion för förvärvsinkomster: 1 320 kr/år
Skattereduktion för a-kassa: 360 kr/år
Total skattesänkning: 1 680 kr/år

 
Butikssäljare
Lön: 362 880 kr/år
Ökad skattereduktion för förvärvsinkomster: 1 320 kr/år
Skattereduktion för a-kassa: 432 kr/år
Total skattesänkning: 1 752 kr/år

Pensionerade polisen

Pension: 240 000 kronor/år
Ökad skattereduktion för förvärvsinkomster: 1 668 kronor per år
 

Beräkningarna är gjorda av Finansdepartementet.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE