Förvandlas folk till djur så fort de lämnar hemmet?

KOLUMNISTER

Jag vill redan i förväg be om ursäkt för vad som här nedan, med all rätt, kan tyckas vara den ultimata illustrationen av ett så kallat ilandsproblem.
Men någon måste faktiskt föra upp vardagssnusket till ytan och härmed är känsliga läsare varnade.

För några dagar sedan besökte jag ett badhus, för första gången på säkert femton år. Allt var sig dessvärre likt: den stickande klorlukten, det snorhala golvet, de trånga bubbelpoolerna, de huttrande blåläppspromenaderna mellan bassängerna.

Samt den enorma bristen på mänsklig hygien.

Det första som drabbade mig efter att jag gått ut från omklädningsrummet var en vuxen man som vid slutet av sin simsträcka attacksnöt sig ur ena näsborren, varpå han harklade sig djupt ner från lungorna och spottade en loska ner i vattnet. Jag repeterar: en vuxen man – och han verkade varken full eller direkt sinnesförvirrad.

Efter den inledande chocken kom så första doppet och där fick jag simma runt tillsammans med lossnade plåster och främmande människors hårstrån. Alltså sådana som slingrar sig fast runt ens icke ont anande tår och vägrar släppa taget.

Jag klev upp, bara för att upptäcka fler vidrigheter. På barnbassängens botten låg ett tunt men ack så synligt lager av grus. Vid en av poolerna satt en medelålders man och filade omsorgsfullt, med hjälp av fingrarna, bort död hud från en av sina fötter. I omklädningsrummet använde en kvinna en rakhyvel för att rensa kroppen från oönskat hår. På toalettens golv låg uppblött toalettpapper med oklart innehåll lite här och där.

Ingen, särskilt inte städansvariga, ska behöva vistas i en sådan miljö.

Om det här snusket bara drabbade badinrättningar hade vi kanske kunnat skylla på någon slags klorförgiftning som förvrider förnuftet. Men för alla dem som på daglig basis delar toalett med sina arbetskamrater är vetskapen om hur den personliga hygienen missköts tyvärr än mer deprimerande.

Är det så enkelt att folk förvandlas till djur så fort de lämnar hemmet? För jag vägrar tro att de slänger papper runt omkring sig, kissar lite varstans förutom i klosetten, struntar i att använda toalettborstar och lämnar tummade tidningar på handfatskanten hos sig själva.

På badhusen finns förhållningsregler uppsatta om vikten av att duscha och så vidare. Men egentligen behövs bara en enda enkel skylt och den kan med fördel användas överallt där människor vistas tillsammans:
”VAR INTE ETT SVIN UTANFÖR DIN EGEN STIA”.

ARTIKELN HANDLAR OM