Mejla

Lena Mellin

Till det nya knytkalaset tar var och en med sig sitt

Politik med Lena Mellin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Den nya tidens fest kommer att bli knytkalas. Men inte som förr när alla bidrog med en rätt, ett bröd eller något smaskigt till kaffet.
Till det nya knytkalaset tar var och en med sig det hen vill äta.
Jag vet givetvis inte om det kommer att bli så här. Men jag tror det eftersom det numera är omöjligt att bjuda mer än fyra personer på middag utan att ta ut en semesterdag.
En måltid för ett tiotal personer går nämligen inte att arrangera med mindre att man gör ett antal olika rätter. En normal middag av det lite pretentiösa slaget innehåller förrätt, huvudrätt och efterrätt, summa summarum tre rätter.

Men med de olika krav som gäster numera ställer blir det betydligt fler om alla ska känna sig inkluderade, det vill säga serveras det de vill.
En kan vara vegan. En annan vegetarian. Den tredje äter inte rött kött. Den fjärde får kontaktallergier av skaldjur. Den femte gillar inte selleri och den sjätte äter ingenting som inte är eko eller krav- eller MSC-märkt.
Försök förena de här önskemålen utan att massiv arbetsinsats vid spisen. Det går inte.

Och den som serveras en Norrlands guld behöver inte utbrista i ett prisande av Ipa. Det är oförskämt.

Observera att det jag retar upp mig på är inte människor med matallergier. Ingen värdinna i världen vill servera sina gäster mat som de blir sjuka av. Det fattar vem som helst.
Men vissa saker kan man som gäst avstå ifrån utan att göra en stor affär av det. Kan man inte hålla i en räka kanske det går att äta den med gaffel? År en klunk oekologiskt vin omöjlig är det åtminstone teoretiskt möjligt att i all tysthet ta ett glas vatten i stället.
Och den som serveras en Norrlands guld behöver inte utbrista i ett prisande av IPA. Det är oförskämt.
Etikettikonen Magdalena Ribbing tycker att glutenintoleranta personer ska erbjuda sig att ta med sig egen mat till måltider de blivit inbjuda till. Hon anser inte att det är oartigt att ta med sig en matlåda till festen.
Detsamma gäller, får man förmoda, även andra allergier och preferenser. Den som inte vill ha rött kött ställer en diskret fråga om det står på menyn och tar med sig sin egen torsk i stället.
Om människor beter sig som Magdalena Ribbing är snart bjudmiddagen som vi känner till den på väg ut, den där värden står för maten och lagar det som han eller hon tror att gästerna kommer att uppskatta.

I stället samlas vi med vår medhavda matsäck, packar upp den ur plastlådorna, micrar och korkar upp det medhavda vinet, eko eller inte. Ett kalas blir därmed påfallande lik lunchen på jobbet. Inte särskilt festlig, om ni frågar mig.

LO:s Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson

Fem saker att hålla koll på i veckan

Schakalen inför rätta
Bättre sent än aldrig. I morgon inleds rättegången i Paris mot den redan livstidsdömde terroristen Ilyich Ramírez Sánchez, mer känd som "Schakalen",

för en granatattack i Paris 1974. Smeknamnet kommer från titeln på en känd roman om terrorplaner som hittades på hans hotellrum.

Tillåtet eller inte?
På tisdag väntas EU-domstolen i Luxemburg komma med sitt utslag i en uppmärksammad tvist mellan ett företag och deras anställda. Företaget ville hindra de anställda kvinnorna att bära muslimsk huvudduk på jobbet. Nu ska vi få veta om det var förenligt med EU-rätten eller inte.

Avgörande val i Holland
Nederländerna går till val på onsdag, det första av en rad spektakulära val inom EU i år. Geert Wilders och hans islamofobiska och starkt EU-kritiska Frihetspartiet, PVV, har lett i opinionsmätningarna och kan alltså bli största parti. Det kommer i så fall sända chockvågor.

Ännu fler fina klänningar
I dag stänger en utställning i Stockholm med fina kläder, i stället öppnar en ny på torsdag. Kungens faster, Marianne Bernadotte, en stilikon, visar sina plagg från kända franska modehus på Millesgården. Inviger för kronprinsessan som visar sin bröllopsklänning på Slottet.

Kastar hon in handduken nu?
Liberalerna samlas i Västerås nästa helg. Jan Björklund väntas hålla ett framtidstal men man kan förmoda att mycket tissel i kulisserna handlar om färgstarka Birgitta Ohlsson som sagt att hon funderar på att lägga av med politiken. Kommer det definitiva beskedet nu?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Karl-Petter Thorwaldsson

Lena Mellin

Geert Wilders

Birgitta Ohlsson

Marianne Bernadotte

EU-domstolen

Politik