Svenska folket: Deras politik är bäst

VISBY. Miljöpartiet återtar miljön från Centern. Och Liberalerna tar över skolan från Socialdemokraterna.

Men när svenska folket pekar ut vilka partier som är bäst på olika områden vinner Moderaterna, enligt Aftonbladet/Inizio.

Partiet äger hela fyra sakfrågor – Socialdemokraterna bara två.

Att äga en eller flera sakfrågor är viktigt för partierna. I de frågor som de värderar högt, eller kanske till och med högst, är det vitalt att väljarna tycker att partiet för en bra politik.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Moderaterna äger flest sakfrågor, enligt Aftonbladet/Inizios nya mätning.

Sedan den förra mätningen, som gjordes i mars, har det möblerats om rejält. Då tyckte svenska folket, vilket de tyckt under en längre tid, att Centern hade den bästa miljöpolitiken.

Så ser det inte ut längre. Nu är det Miljöpartiet som har de bästa lösningarna för att få ordning på miljön och klimatet. De har lyckats ta tillbaka frågan från Centern, ett välkommet ljus i mörkret för det krisdrabbade partiet.

På samma sätt ligger det till för Liberalerna. I den förra mätningen ansåg fler att Socialdemokraterna hade den bästa skolpolitiken än som ansåg att Liberalerna hade det, trots att skolan är Jan Björklunds, som talar i dag i Almedalen, paradgren.

Men nu har Liberalerna seglat om Socialdemokraterna och åter tagit herraväldet över skolpolitiken.

Det parti som äger flest sakfrågor är Moderaterna. Precis som i den förra mätningen anser väljarna att de har den bästa politiken på fyra områden; jobben, den svenska ekonomin, försvaret och lag och ordning.

Det är givetvis bra för Moderaterna. Men man ska lägga märke till att bara en av de sakfrågor som Moderaterna äger ligger i topp på väljarnas lista över de viktigaste politiska frågorna. Det är lag och ordning.

Socialdemokraterna äger två sakfrågor, en mindre än i den förra mätningen. Socialdemokraterna anses vara bäst på sjukvård och äldreomsorg.

Bara en av dem finns med på listan över frågorna som väljarna prioriterar högst. Det är sjukvården.

Sverigedemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet äger varsin av de nio undersökta politikområdena. Liberalerna har alltså den bästa skolpolitiken enligt väljarna och Miljöpartiet den bästa klimatpolitiken.

Sverigedemokraterna däremot är bäst på flykting och invandring. Det tycker 33 procent av väljarna, alltså betydligt fler än som säger att de tänker rösta på Sverigedemokraterna.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna har tappat väljare till Sverigedemokraterna på grund av flyktingfrågan. De har i hög grad kopierat deras politik på området också.

Men väljarna är inte särskilt imponerade. De tycker att den moderata flyktingpolitiken är nästnästbäst. Bara 13 procent tycker att de har den bästa politiken.

Socialdemokraterna har den näst bästa politiken. 14 procent tycker att deras flyktingpolitik är den bästa.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM