Mejla

Peter Kadhammar

Luften går ur Åkesson när han pratar om vädret

KOLUMNISTER

När Jimmie Åkesson påstår att andra politiker försöker göra politik "av hur vädret ser ut en enskild sommar" tror han knappast på det själv. Karln är ju inte korkad. Han vet att forskarna säger att den rekordheta sommaren tyvärr ingår i ett mönster och nej, kylan förra sommaren motsäger inte mönstret, ej heller att det var jättevarmt för 100 eller 200 år sedan.

Allt detta begriper Åkesson.

Men Sverigedemokraternas ledare pratar mot bättre vetande när det passar honom. Det är i och för sig en dålig egenskap hos många politiker men ingen med ambition att bli tagen på allvar vräker ur sig sådana absurditeter som Jimmie Åkesson.

För några år sedan sa han att den kulturradikala eliten föredrar "tjeckisk operett" och hånler åt vanligt folk som föredrar Allsång på Skansen. Han sa att kulturradikalerna har tagit strypgrepp om vår nation.

Det där var också idioti av sådana dimensioner att den passerade. Det fanns inget att debattera.

Många av oss har träffat den ganska smarta men framför allt storkäftade och hämningslösa kollegan/grannen/släktingen som slänger ur sig dräpande kommentarer: Oroar du dig för värmen, ja såna som du vill väl bo på Nordpolen, hä hä hä!

Enda sättet att bemöta sådana kommentarer är att på sekunden skjuta av en dräpande replik: Och när jag lyssnar på dig tror jag att jag är i brinnande helvetet!

Det är riskfyllt och meningslöst. Man dras ner i en hopplös verbal gyttjebrottning. Den hämningslöse och storkäftade vinner, framför allt om du gör misstaget att bemöta honom seriöst. Vad du än säger blir du en grå tråkmåns, något som Isabella Lövin bittert fick erfara när hon kommenterade Åkessons väderdumheter.

Jag kanske inbillar mig men jag tror att den storkäftade kollegan/grannen/släktingen var vanligare förr. Han kanske blev utrotningshotad i samband med att bildningsnivån höjdes och allmänheten började läsa Magdalena Ribbings etikettspalter.

Så varför står Jimmie Åkesson och flabbar åt forskning och politiker som tar klimatfrågan på allvar?

Det kan bero på att han reflexmässigt ansluter sig till den internationella högerpopulismens hat mot dem som säger att vi måste förändra våra samhällen för att rädda världen.

Men framför allt tror jag han handlar medvetet för att öka föraktet för de andra partierna och etablissemanget. Precis som med snacket om kulturelit och tjeckiska operetter.

Att vidga klyftan mellan de däruppe och vi härnere är populistens taktik för att vinna det strategiska målet, makten. Jimmie Åkesson är en skicklig strateg. Men när jag hörde hans väderdumheter tänkte jag: Har han tappat det? Har karln förlorat fingertoppskänslan?

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Bönder i torkkatastrofen: ”Jag ber till Gud om hjälp varje dag”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Klimatförändringar

Politik