Johanne Hildebrandt

Jag är slav under bindningstiderna

KOLUMNISTER

Försökte säga upp min filmkanal härom dagen men ack nej. Avtalet löpte årsvis och fick bara sägas upp i december. Jag ger mig fan på att uppsägningen enbart godkänns om den överlämnas personligen och jag måste vara iförd tomtedräkt och dansa jigg. För i varje kontrakt finns det alltid en massa skumma nya regler.

Djävulens nya påfund, vår tids slaveri, heter nämligen bindningstider. Små finstilta ord i kontraktet kranar ut så mycket som möjligt ur dig.

Bredband, el, banker, alla bolag kör samma taktik. Få kunden att förbinda sig länge vid något, det tjänar de mest på.

Blivit uppringd av en telefonförsäljare på sistone? Klart du har. De ringer alla jämt, skiter i att de stör folk i deras hem. "Välj vårt bolag, vi är billigare än de andra." När man påpekar att så inte är fallet så hostar de generat, byter taktik och prövar något nytt. De är vår tids hästhandlare. Be att få ringa upp dem i deras hem.

Det värsta av allt är dock att köpa mobiltelefon.

Kul huvudräkningslek: Fråga vilken mobil som är billigast. Ha,ha,ha!

Telias nollkronorsmobil kommer i själva verket att kosta dig 4228 kronor. Men är den låst till en annan operatör kostar den 2326 kronor. Fast om man väljer Comviq Knockout så är man inte bunden fast man måste tillhöra Comviq i ett år.

AAAGGHHHH!

Jag har stått och förhandlat med slipade människor över hela världen, dribblat med flera valutor och har ändå aldrig blivit blåst.

Likt förbannat råkade jag köpa en mobil låst till Vodafone, trots att jag trodde den var friköpt. Nu är jag deras slav för evigt och alltid, åtminstone i ett år. Därför ska jag kedja fast mig vid deras huvudkontor och hota tända eld på mig själv. Typ.

En rapport från SCB slår fast att svenska folkets telefonkostnader ökat med 1000 kronor per år. Det lär bli värre innan det blir bättre.

För allvarligt, dessa bindningstider är ju fullständigt orimliga.

En skilsmässa tar ett halvår om paret har barn, hur kan man då tvinga folk att ha tvåårsabonnemang? Vad hände med vanliga uppsägningstider? Och varför kan man inte längre göra vanliga prisjämförelser? Sover Konsumentverket? Varför låter ni företagen komma undan med detta?

Nej, nu är det dags för revolutionen. Frihet, jämlikhet och inga bindningstider. Att låsa upp en mobil kostar 99 spänn.

Vive la liberté!

Johanne Hildebrandt

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Johanne Hildebrandt

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt