Pigavdrag – bara för äldre

KOLUMNISTER

En 80-årig mångmiljonär ska kunna köpa billig hjälp till hemmet.

Men inte en ensamstående mamma.

Det är socialdemokraternas nya, märkliga linje.

Subventionerade köp av hushållstjänster, vanligen kallat pigavdrag, är en långkörare i svensk politik.

De borgerliga är för. Socialdemokraterna har varit emot.

Men nu kan en omsvängning vara på gång. I går gav kongressen klartecken till en tio-årsplan för att förbättra vården av de gamla. En förändring är att kommunerna ska kunna erbjuda sina gamla subventionerade hushållstjänster.

Många skador i hemmet

Motiveringen är i det närmaste nationalekonomisk. Tusen gamla dör och långt fler skadas varje år sedan de fallit i hemmet. Om man kan se till att åldringarna inte ramlar, exempelvis när de byter glödlampor i taket, sparar samhället kostnader och individen bekymmer.

Det är ett första försiktigt steg mot pigavdrag. Som kan följas av fler.

I längden blir det nämligen svårt att motivera varför en välbeställd åldring ska få subventionerad städning, medan en ensamstående småbarnsmamma inte har samma förmåner.

Fysiken och tiden hindrar

Båda har behov som de inte kan tillfredsställa. Den gamle miljonären klarar inte att sköta alla hushållssysslor själv, fysiken sätter gränser.

Det gör inte den ensamstående mamman heller. Men för henne är det tiden som är begränsningen. Den räcker inte till allt.

Fler invandrarkvinnor

I dag kommer kongressen, om tidsprogrammet håller, att rösta ner en motion som föreslår att inte bara pensionärer utan alla ska kunna köpa subventionerade tjänster till hushållet.

Frågan är så pass infekterad att den kan kosta Byggnads ordförande Hans Tilly en plats i social­demokraternas innersta cirkel, det verkställande utskottet.

Tilly hävdade nyligen, tillsammans med några andra fackförbundsledare i en debattartikel, att arbetslösheten är ett så allvarligt problem att den kräver nytänkande. Ett sätt att få in stora grupper av invandrarkvinnor på arbetsmarknaden skulle kunna vara att subventionera hushållstjänster. Att sänka arbetsgivaravgiften eller andra skatter på den typen av service.

Tilly svor i kyrkan

Reaktionen var, för att uttrycka sig milt, kallsinnig. Tilly hade svurit i kyrkan.

I dag och i morgon utses ledamöterna i det verkställande utskottet. Hans Tilly var en het kandidat. Nu kan mandatet i stället gå till Stefan Löfvén, tillträdande ordförande i det nya storfacket IF Metall.

Det är fint att skattesubventionera hjälp till gamla. Men inte till andra.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM