Äntligen ett par rejäla trikåtrosor

KOLUMNISTER

Det började med en bild i veckans Klick. Den föreställer Katie Holmes, ärtig tjej som uppenbarligen är känd för något. Lika uppenbart är att hon är gravid. Och att hon bär trosor.

Kanske inte en inledning i allas smak, men så var det i alla fall.

Detta är ju saken: underkläder är offentliga numera. Ni vet hur det brukade vara: man skulle vara hel och ren inunder, för man kunde bli påkörd och då, när man låg där med sprucken mjälte och dubbla benbrott, skulle man åtminstone inte behöva skämmas. Det var viktigt. Nästan så att man kunde höra läkarna trösta, efter att man kilat vidare på operationsbordet: ”Er son var en fin människa. Hel och ren inunder.”

Så brukade det vara. Underkläder syntes vid allvarligare olyckor och sällsynta utbrott av sex. Sedan smög sig raggarmodet på.

Ja, det kallades inte så. För även om trenden lika gärna skulle ha kunnat hämtas från utanför en korvmoj i Vetlanda, blev den inte en trend förrän den kom från Bronx. Nedhasade brallor. Som rappare i sin tur sägs ha hämtat från amerikanska fängelser, där alla interner tydligen får brallor i fel storlek.

Fram kom underkläderna.

Först var det mest sportmiljonärer med Calvin Klein-kontrakt som visade fillingarna. Men ganska snart skulle allas – killes eller tjejs – underkläder fram i ljuset. Samtidigt blev trosorna så små att de knappt syntes.

Detta som en kort sammanfattning av historien som tagit oss till denna punkt. Den punkt där tjejer bär brallorna på halv stång för att visa att de knyter färgglada steksnören runt underlivet.

Men det gällde Katie Holmes. Hon har sådana där brallor på bilden. Men det som syns är inte steksnören, utan ett par rejäla, ribbade trikåtrosor. Det gjorde mig väldigt glad. Det är på väg att hända, intalade jag mig. Trosorna blir större.

Vem vet vad som händer sedan? Kanske, kanske, tänkte jag, köper folk snart byxor i rätt storlek.

Det var ett lyckligt ögonblick. Det varade inte.

Katie Holmes bär inte trosor. Hon bär en body. För detta avhånas hon nu, världen över, som ägare av ”80-talsplagg”. Det är antagligen en mycket grov förolämpning. Så efter förlossningen åker nog hennes steksnören fram igen.

Och vi kommer alla, även om vi inte är läkare, att få tillfälle att se om de är hela och rena.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM