Blåmes-terrorn värre än bin Ladin

KOLUMNISTER

När som helst nu. Sanna mina ord. När som helst ringer det på dörren och där står lille Dustin Hoffman från filmen "Outbrake". I heltäckande vit skyddsdräkt, som en trädgårdstomte från Nasa. Han mumlar något hysteriskt inifrån plasthuvan, viftar med sina stumpiga armar och du vet att det är dags. Du skulle aldrig ha köpt den där snuviga undulaten.

Fågelinfluensan rullar in över landet. Någon har bestämt att det är läge för panik. Grafiker jobbar övertid för att hinna måla hotfulla röda fläckar på kartan. Fotografer cirklar som gamar över varje sparvlik.

DÖDSINFLUENSAN når ÖLAND i natt. AND DOG i ESKILSTUNA.

Glöm bin Ladin, nu är det blåmes-terror som gäller. Och med den kommer kraven: Åtgärder! Vi måste ha åtgärder!

Bäst hittills är en jeppe som vill rigga högtalare längs hela svenska gränsen. De ska skräna och skrika på fågelspråk så att varenda flyttfågel vänder i luften.

Tillbaks till Ryssland, kanske. Eller Finland, eller Polen, eller Tyskland. Skit samma. Här gäller det att se om sitt eget hus. Inga smutsiga, smittbärande fjäderfän över svenska gränsen. Åtgärder!

Frågan är hur länge svenska folket kan hålla sig innan det sluter sig samman i medborgargarden. Ger sig ut i stadsparkerna med bollträn, munskydd och blåslampor för att kremera de där jävla duvorna.

Förresten är det osäkert om de låter pensionärerna löpa. Det vet man ju, hur de sitter där på bänkarna och vänslas med smittbärarna. Och här behövs åtgärder!

Den kollektiva psykosen rullar på. Utan hejd. Sveriges Television har, antagligen för första gången, guldläge för att avskaffa Kalle Anka på julafton. Inga näbbäckel i våra apparater! Åtgärd! Ska public service utsätta barnen för DÖDSANKOR? På själva julafton! Va, va, VA?

Nej, åtgärder, det är vad vi behöver.

Och så vidare.

Men vi som inte känner oss panikslagna, då? Vi som inte kräver stängda gränser, en polisstat, obligatorisk gasmask och isoleringscell för duvmatande pensionärer, bara för att en och annan kyckling dör i förtid?

Finns det någon motiverad och rimlig åtgärd som även vi kan ställa upp på?

Jag har egentligen bara kunnat hitta en enda, i all denna upphetsade goja: ät, för tillfället, inte fågelbajs.

OK. Ska försöka låta bli.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM