Mejla

Lena Mellin

Kristersson är redo att köra över både Lööf och Björklund

Ulf Kristersson är beredd att köra över både Jan Björklund och Annie Lööf för att få en blocköverskridande överenskommelse om flyktingpolitiken.

Men det kommer de inte gå med på.

Före SVT:s partiledardebatt intervjuades alla partiledare på väg in till tv-sminket om den blocköverskridande överenskommelse om migrationspolitiken som de flesta partier vill ha efter valet i höst.

På väg in i tv-huset lät det som om de flesta var inställda på att lyfta ut migrationsfrågan från det ordinarie regeringsarbetet. Och i stället låta överenskommelsen bli regeringens förslag till riksdagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det skulle ha varit en ovanlig lösning. I Sverige fattar regeringen kollektiva beslut vilket betyder att alla partier, och alla statsråd som ingår i den, måste ställa upp på beslutet.

Men att lyfta ut frågan kunde vara en pragmatisk lösning på ett stort problem. Oavsett om det är Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) som leder regeringen kommer den vara djupt splittrad i migrationsfrågan.

På den röda planhalvan är S för en mycket restriktiv flyktingpolitik medan Miljöpartiet vill ha en flyktingmottagning som är ”human och medmänsklig”. Vänsterpartiet ligger närmare MP än S.

Lika splittrad är Alliansen. Centerpartiet står för den mest generösa linjen, Moderaterna för den hårdaste. Både Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna vill underlätta för familjeåterförening vilket Ulf Kristerssons parti absolut inte vill.

Att låta en överenskommelse ta över skulle alltså kunna vara ett elegant sätt att skyla över klyftan inom de två traditionella blocken.

Men det visar sig att även i denna fråga går en djup spricka genom Alliansen. Ulf Kristersson tycker att migrationsfrågan har paralyserat svensk politik i flera år och att det nu krävs en bred, långsiktig och blocköverskridande överenskommelse.

Ett särskilt ansvar för att åstadkomma det har, enligt Kristersson, S och M. De är riksdagens största partier som dessutom traditionellt varit för en restriktiv flyktingmottagning.

Men nu kommer det intressanta. För att åstadkomma denna överenskommelse är Kristersson som statsminister beredd att köra över Liberalerna och Centern.

Det är, föga förvånande, Jan Björklund (L)och Annie Lööf (C) inte inne på. De anser båda att först måste en eventuell alliansregering bli överens om en gemensam ståndpunkt. Därefter kan de förhandla med de andra partierna för att hitta en så bred lösning som möjligt.

Jan Björklund (L) påpekar att de här förhandlingarna inte kan inledas innan det finns nya gemensamma EU-regler på plats. Där kommer med stor sannolikhet tillfälliga uppehållstillstånd vara förstahandslösningen. Det leder i sin tur till att man kan lägga frågan om permanenta uppehållstillstånd, som exempelvis Centern förespråkat, till handlingarna. De är inte längre aktuella.

De nya EU-reglerna spikas troligen i slutet av juni. Men säker kan man inte vara, de har stött på patrull förut.

Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor säger att hon ser en stramare migrationspolitik framför sig och att man får se vilka partier som ställer upp bakom den. Hon stöder alltså Ulf Kristersson.

Sverige behöver en överenskommelse om flyktingpolitiken som har stöd på båda sidor av blockgränsen. Man kan inte hatta hit och dit i frågor som avgör om föräldrar kan återförenas med sina barn eller makar med sina respektive.

Men trots uttalad välvilja från praktiskt taget alla partier ligger den fortfarande långt bort. Det är helt enkelt för svårt, eftersom blocken är så splittrade.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM