En månad till – det tyder på övertygande indicier

KOLUMNISTER

Allt går åklagarens väg just nu i utredningen om styckmordet på Eva.

Universitetschefen har omhäktats i en månad, vilket ger utredarna lugn och ro.

Och viktiga uppgifter dök upp bara timmarna innan förhandlingen.

Häktningsförhandlingen i Örebro i går försenades en timme, på grund av ett extrainsatt förhör med den misstänkte 51-åringen.

Det utlöste givetvis spekulationer. Har polisen hittat mordplatsen? Eller är det ett nytt vittne som har hört av sig?

Efter häktningsförhandlingen berättade dock åklagare Helena Eckeroth Flodin att förhöret handlade om analyssvar som nyss kommit från Statens Kriminal­tekniska laboratorium.

Hon ville inte avslöja vad för slags uppgifter det handlade om. Det kan handla om blodet som hittats i mannens klocka. Det kan handla om något annat.

Det råder dock ingen tvekan om att det senaste beskedet är av vikt. Annars hade åklagaren inte slängt in ett nytt förhör i sista sekund, vilket hon gjorde för att den misstänkte av anständighetsskäl i förväg ska veta vilka uppgifter som kommer att presenteras under häktningsförhandlingen.

Gårdagen var viktig för polis och åklagare. 51-åringen har krävts att få släppas. Om domstolen gått honom till mötes så hade utredarna hamnat i betydande svårigheter.

Det hade varit en tydlig signal om att bevisningen inte håller. Och mannen, om han är skyldig, hade fått möjlighet att förstöra bevis som polisen ännu inte hittat.

I stället omhäktades han en månad, vilket är ovanligt långt. Det betyder dels att polisen får gott om tid att fortsätta att leta efter platsen eller platserna där Eva mördades och styckades, dels att indicierna mot mannen är övertygande.

Annars hade Örebro tingsrätt aldrig gått med på en så lång häktning.

Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar, så vi har inte hela bilden av hur starka kort åklagaren har.

Men vi vet sedan tidigare att det finns flera graverande omständigheter mot mannen.

Det svårt att hävda något annat än att åklagaren hade en bra dag går.

ARTIKELN HANDLAR OM