Mejla

Johanne Hildebrandt

Kvinnliga krigskorrar provocerar fortfarande

KOLUMNISTER

Det dröjde inte många minuter efter att nyheten om att krigskorren Lara Logan våldtagits av en mobb i Kairo förrän de klassiska, förminskande kommentarerna om att ”hon hade sig själv att skylla” började dyka upp.

Journalisten Nil Rosen twittrade: ”Hon blev förmodligen tafsad på, likt tusentals andra kvinnor.”

Kvinnliga krigskorrar provocerar fortfarande och blir behandlade annorlunda än sina manliga kollegor.

De utmålas som oansvariga, karriärhungriga, onaturliga som lämnar sina barn och självklart påstås de ligga med allt och alla. Jag har själv råkat ut för ovanstående, det senast påhoppet var från journalisten Mustafa Can som hävdade jag var ”offentligt soldatkåt”, eftersom jag anser att Sverige ska ta ansvar för soldater som skickats till Afghanistan.

Det hela är mycket tröttsamt. Under de tjugo år jag ägnat mig åt krigsrapportering har jag sårats av granatsplitter, blivit beskjuten ett otal gånger, hotats till livet samt fått stryk. Lyckligtvis har jag aldrig blivit våldtagen, även om det varit nära.

Men jag har aldrig haft problem att leva med detta. Det ingår i jobbet att ta kalkylerade risker och hoppet om att kanske kunna göra någon verklig nytta upp­väger obehaglig­heterna. Dessutom är det svårt att tycka synd om sig själv när man befinner sig bland människor som är fast i ett veritabelt helvete.

Men att utsättas för låga påhopp av människor som ­sitter hemma i soffan är svårare att tolerera. Alla som vill ha ett jobb där man blir beskjuten, regelbundet blir mordhotad samt blir kallad krigs­hetsare och hora kan ju räcka upp en hand.

I USA ifrågasatte Bill O’Reilly om kvinnliga reportrar över huvud taget skulle skickas till Mellanöstern. Dumt med tanke på hur många lysande kvinnliga ­korrespondenter som i åratal har arbetat i området. Dessutom är det lättare för kvinnliga journalister att rapportera från krig, folk är mer hjälpsamma och man kan prata med andra kvinnor vilket män inte kan.

Lara Logan är en mycket skicklig reporter som förtjänar all respekt. Hon råkade ut för något fruktansvärt, men kommer att gå vidare med sitt liv och fortsätta rapportera som det proffs hon är. Nil Rosen fick däremot sin karriär förstörd av de twittrade påhoppen vilket är förståeligt. Dessvärre är inte han den enda som skulle behöva tvingas att göra upp med sin medeltida kvinnosyn.

Av: 

Johanne Hildebrandt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt