Mejla

Lena Mellin

Hans uppgift: Spöa Reinfeldt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN STÖRRE VERSION
KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN STÖRRE VERSION

KOLUMNISTER

Sedan Hjalmar Brantings dagar har Socialdemokraterna inte förlorat tre val i rad.

Håkan Juholts uppgift är därmed mycket enkel att beskriva. Han ska spöa Reinfeldt i valet 2014.

Kommer han att klara det?

Håkan Juholts befattnings­beskrivning är mycket enkel. Han ska ena partiet och vinna val.

Att ena partiet är nog inget problem – i det korta perspektivet. Socialdemokraterna har gått igenom sin värsta kris sedan 1990.

Alltså kommer Juholt inte prövas av falangstrider under den närmaste framtiden. Men förr eller senare, och i någon fråga, kommer de att dyka upp igen.

Att vinna nästa val är svårare. Jämfört med motståndaren Fredrik Reinfeldt (M) ligger Håkan Juholt just nu efter.Reinfeldt har ett enat lag, alliansen. Juholt har inget lag alls, det rödgröna samarbetet är lagt på is. Reinfeldt leder ett parti som ligger över valresultatet i opinionsmätningarna. Trots att

Moderaterna i höstas gjorde sitt bästa val sedan 1914. Juholt däremot är snart ord­förande för ett parti som ligger ännu sämre till än i riksdags­valet. Trots att det var det sämsta valresultatet på 96 år.

Reinfeldt har också en betydligt större bredd än utmanaren Juholt. Som riksdagsledamot var Reinfeldt bland annat ordförande i justitieutskottet, ekonomisk talesman och gruppledare.

Medan Håkan Juholt ägnat sin rikspolitiska gärning till i princip en enda fråga, det militära försvaret. Senast som ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Som ledare har Reinfeldt en helt annan tyngd än Juholt. På hans cv står partiledare, stats­minister och ordförande i EU. Juholt har varit biträdande partisekreterare och ordförande i försvarsberedningen.

När det gäller formell kompetens har Reinfeldt alltså ett ganska rejält övertag över Håkan Juholt.Men det vore dumt av Reinfeldt att underskatta sin nye utmanare. Juholt har nämligen två egenskaper som sannolikt kommer att göra honom populär.

Juholt är rolig och säga vad man vill om Reinfeldt så är det kanske inte det första adjektiv som man kommer att tänka på. Humorn i kombination med att Juholt är en god talare gör att statsministern bör se fram mot deras första debatt med viss bävan.

Som åhörare får man också känsla av att Juholt bottnar i sig själv när han talar. Medan Reinfeldt snarast ger ett svalt och distanserat intryck.

Juholt är dessutom folklig. Han talar småländska, har bott i Oskarshamn i hela sitt liv, gör töntiga reklamfilmer med cykel, har haft ett vanligt jobb, signalerar aversion mot ny teknik och förefaller vara väl förankrad i den medelsvenska myllan.

Fredrik Reinfeldt är på pappret också ganska folklig. Men hans framtoning är inte det. Han signalerar storstad, akademisk utbildning och framgång.

Som ny partiledare har Juholt några kritiska datum framför sig. Han ska hålla sitt linjetal på kongressen. Att döma av vad han sa i går kommer det handla om att regeringen är kall och elak medan socialdemokratin är varm, rättvis och solidarisk.

Och han ska hålla tal på 1 maj. Även där måste Håkan Juholt staka ut färdriktningen och ge sina partikamrater hopp om framtiden.Socialdemokraterna har nu vad de inte haft sedan mitten av november. En ledning.

Marschen mot nästa val har redan börjat.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin