Bankerna gör miljardvinster – och du betalar flerdubbelt för krisen

KOLUMNISTER

I år har bankerna hittills tjänat 80 miljarder kronor på att låna ut pengar.

Det är ett av många bevis.

Du betalar flerdubbelt för krisen.

När bankerna lånar ut pengar är räntan högre än när de själva lånar. Skillnaden kallas räntenetto och är bankernas största inkomstkälla.

Den här veckan har de fyra svenska storbankerna, Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank, presenterat sina resultat för årets första nio månader.

Trenden är entydig – vinsterna sjunker eller ligger still. Men inkomsterna från räntenettot ökar dramatiskt.

Kunder betalar högre kostnader

Hittills i år har storbankerna tjänat nästan 80 miljarder kronor på att låna ut pengar till företag och hushåll. 80 000 miljoner kronor.

Bankerna låter alltså dig betala för krisen. Oron, eller stormen, på de finansiella marknaderna har lett till att bankerna får betala högre räntor när de lånar av varandra. Men kostnadsökningen har vältrats över på kunderna – med råge.

Så har vinstnivån hållits uppe. Alla storbanker utom Swedbank gör visserligen ett sämre resultat än förra året, SEB till och med betydligt sämre. Men utan att pungslå låntagarna hade resultaten varit ännu sämre.

Men de höga räntorna är, tyvärr, inte din enda betalning för finanskrisen. Den förstärker den lågkonjunktur som redan var i antågande. De flesta prognosmakare, inklusive regeringen själv, spår att arbetslösheten kommer att öka.

Många betalar med arbetslöshet

Varslen haglar redan över industri-

Sverige. I samband med den djupa ekonomiska krisen i början av 1990-talet försvann en halv miljon jobb i industrin för att inte återvända.

Hur summeringen av den här krisen

kommer att se ut är det ingen, absolut ingen, som har en aning om.

Men det man vet är att många kommer att få betala det med att bli av med jobbet. Det räcker med att ta en promenad längs en shoppinggata för att inse det. De är inte många affärer som inte redan nu sänkt sina priser. Sänkta priser betyder sänkta vinster – och färre anställda.

Man kan föra filosofiska resonemang om rättvisan i att svenska lön- och låntagare betalar ett pris för att finansnissar i USA, ibland med stöd av politiskt fattade beslut, grovt misskött sig.

Men det är så sammanhangen ser ut. Grovt förenklat finns det nämligen bara en pålitlig källa till stora pengar.

Det är en väldig massa människor. Och dit hör, tråkigt nog, både du och jag.

ARTIKELN HANDLAR OM