Alex Schulman

Och vad håller Sveriges försvarsmakt på med

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Representanter för Försvarsmakten har den senaste tiden gått ut och klagat över att de inte har nog med resurser. De har det så påvert att de inte ens skulle kunna starta krig mot Danmark utan att riskera att straffas.

Och om Sverige skulle attackeras av främmande makt så skulle vi inte hålla fortet längre än en vecka. Försvarsmakten tycks alltså panka. Men pengar till reklam tycks de ha gott om. Förra året presenterade de en rad reklamfilmer där en grupp kamouflagemålade svenska soldater stod upp och såg underliga ut i en motorbåt.

Det var lite olika varianter, men grundtematiken var att de stod upp och såg efterblivna ut.

Reklamstrategin verkade inte fungera, för nu tar Försvarsmakten nya tag. Sedan ett par veckor går de återigen ut brett, men har nu ett annat angreppssätt. Borta är de hålögda soldaterna som står upp i en motorbåt. Nu riktar de sig mot vanligt folk och vad vanligt folk gör med sina liv.

En bild på en kvinna som omsorgsfullt sorterar sina böcker i färgordning. Undertill finns texten: ”VAD HÅLLER DU PÅ MED?” Underförstått menar Försvarsmakten att kvinnan lever ett meningslöst liv och att det kanske är dags för henne att ta till vapen. På en annan bild finns en ung man som gör konst av att klistra upp post-it-lappar i olika färger på en vägg. Mannen stirrar fåraktigt in i kameran och under finns samma text, en förmyndande fundering från Försvarsmakten: ”VAD HÅLLER DU PÅ MED?”

Det vill säga: lägg ner de där fånerierna, fatta en AK4:a och var som en man. En tredje bild föreställer en man som håller en surdeg i ena handen och en mobiltelefon i den andra. När Försvarsmakten återigen frågar ”VAD HÅLLER DU PÅ MED?” så skulle man vilja svara: Han bakar bröd. Kan han inte bara få fortsätta med det?

Försvarsmakten tycker inte att de här tre mänskorna gör något vettigt, de tycker att det är trams, att de hellre borde lägga tiden på nåt vettigt – som krig.

När jag ser de här individerna, boksorteraren och post-it-konstnären, så känner jag en omedelbar kärlek till dem.

Försvarsmakten tycks ha missat en viktig poäng: just de där sakerna som ni angriper, det är kultur. Och vi är ganska många som fortfarande håller kultur som viktigare än krigföring.

Publisert:

Ämnen i artikeln