Mejla

Kerstin Weigl

Rätten: Maria var inte nog berusad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Nu frias en av killarna för gruppvåldtäkten

Maria var 14 år den försommarnatten i Uppsala. Hennes första tanke efter gruppvåldtäkten var att inte polisanmäla. För då skulle hennes liv bli ett helvete.

– Och så blev det, säger hon.

En av killarna har nu friats i hovrätten.

Hon har inte orkat läsa hela domen, men vet vad den går ut på. Att hon i lagens mening inte blev våldtagen. Hon var inte ”i hjälplöst tillstånd”, enligt hovrätten.

Själv minns hon inte. Jo, kroppen minns. Marias rygg var skavd efter att ha legat på toalettgolvet, inklämd mellan toalett och handfat. Skadan är inte riktigt läkt.

Hon hade 1,9 promille. Maria vet att de var tre tjejer och två killar på 17 och 18 år i lägenheten, alla berusade.

Fortsättningen minns hon inte, annat än som fragment. En ljusspringa under badrumsdörren. Smärta mellan benen, i huvudet (som stöts mot kaklad vägg, vet hon nu). Något i halsen, som hon försöker ta bort.

På morgonen på väg därifrån berättade en tjejkompis att killarna baxat in henne på toaletten och låst dörren. Först den ena, därefter den andre. De hörde henne säga ”aj”. Först då förstod Maria, och smärtan i underlivet gjorde sig påmind.

Marias mamma satte hårt mot hårt. Killarna skulle inte komma undan. Maria försökte vägra.

– I media står det att man ska anmäla, men jag visste hur det går till. Många skulle ta deras sida. Det skulle bli skitsnack. Jag tänkte bara ”hur ska jag leva med detta?”.

På sjukhuset ville hon hoppa ut från fönstret. Skadorna fotograferades: ryggen, bulorna, blåmärket vid underlivet.

Rykten blev det. Om att Maria själv ville, att hon varit nykter, att hon var ute efter skadeståndspengarna. Hon blev igenkänd på stan, som ”den våldtagna”. På Facebook drev en av gärningsmannen kampanj, om att rätt­visan skulle segra.

Killarna fälldes i tingsrätten. Den ene valde att överklaga.

Hösten var svår, Maria hade ångest och sömnproblem. Den första tiden ville hon inte leva och vaktades av familjen.

Hovrättsdomen var en chock.

Maria var inte tillräckligt berusad, fann hovrätten, som tar fasta på att hon delvis gick på egna ben och även haft ett telefonsamtal på några sekunder med sin mamma. Då hade alkohol­effekten ännu inte riktigt kickat in, enligt Maria.

Sammantaget anser hovrätten om Maria att det ”... inte är tillförlit­ligen utrett att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.”

Den dagen la den friade 18-åringen ut ett Instagram där han flinande gör segertecken och skriver ett enda ord: ”Frikänd”.

För Maria har de värsta far­hågorna infriats. Att polisanmäla var meningslöst. Det spelade ingen roll vad tjejkompisarna sa i rätten, att Maria var ”helt borta, ”inte där i själen”, fick ledas runt. Det räckte inte med bulorna i huvudet, den sargade ryggen.

Det som hände henne var lagligt och i sin ordning.

Marias fina betyg dalar. Hon har haft hög frånvaro, lider av panikångest, går till psykolog och till sjukgymnast och kiropraktor för sin skadade rygg. Hon har bestämt sig för att bli jurist.

Av: 

Kerstin Weigl

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kerstin Weigl