Mejla

Lena Mellin

Åkesson måste sparka Ekeroth

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Lena Mellin: SD-ledaren sitter i ny besvärlig situation

Foto: BLUFF ELLER EJ? Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till vänster har styrt sitt parti genom en rad skandaler och budskapet är att partiet ska ha nolltolerans mot rasism. Menar Åkesson allvar med detta måste han sparka Kent Ekeroth ur riksdagen, menar Aftonbladets Lena Mellin.

Om Jimmie Åkesson menar allvar med sin nolltolerans mot rasism måste han sparka Kent Ekeroth ur riksdagen.

Det finns inget val.

Aftonbladets avslöjande om att riksdagsledamoten Kent Ekeroth är djupt involverad i hatsajten Avpixlat där allt ont i världen skylls på invandrare är ytterst besvärande för Sverige­demokraternas ledare Jimmie Åkesson.

Skälen är tre. I ett uppmärksammat inlägg på Sverigedemokraternas sajt deklarerade Jimmie Åkesson i höstas att SD har nolltolerans mot rasism. I ”vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar”, skrev Åkesson.

Uttalandet var en del av den upputsning som Sverigedemokraterna genomgår just nu. Jimmie Åkesson vill, åtminstone på ytan, styra bort från den rena främlingsfientligheten och få Sverigedemokraterna att framstå som ett socialkonservativt parti som står på nationalistisk grund.

Men menar Jimmie Åkesson allvar med sitt tal om nolltolerans måste han nu ge Kent Ekeroth sparken. Annars är det en ren och skär bluff.

Den som är aktiv på Sveriges största hatsajt är både rasist, extremist och rättshaverist och sådana personer hävdar Åkesson numera att det inte finns utrymme för i hans parti.

Formellt kan Åkesson inte sparka Ekeroth eftersom han, precis som alla andra riksdags­ledamöter, sitter på ett personligt mandat. Men tidigare har Åkesson tvingat bort först bort Erik Almqvist (järnrörsskandalen) och sedan Lars Isovaara (fylleri- och rasist­skandal). Även utan formella maktmedel har Åkesson alltså gjort sig av med dem han velat slippa.

Det andra skälet till att Kent Ekeroths aktiviteter på hatsajten Avpixlat är besvärliga för Jimmie Åkesson handlar om hans eget omdöme. När Åkesson själv fick välja så utsågs Ekeroth till Sverigedemokraternas rätts­politiske talesperson.

Samme Ekeroth ingrep inte mot misstänkta brott när han såg dem, i stället filmade han dem. Jag avser givetvis järnrörsskandalen. Och nu har han visat sig vara både lögnare (eller i alla fall inte tala sanning) och rasist (eller i alla fall medverka till att rasistiska åsikter får spridning).

Vad säger det om Jimmie Åkessons om­döme? En hel del. Och det är inte positivt.

Det tredje skälet till att Ekeroth och Axpixlat är känsligt för Jimmie Åkesson att det finns en sverigedemokratisk svans som tycker att Ekeroth och hat­sajten står för den sanna och riktiga antimuslimska läran.

Hur viktig är den svansen för Jimmie Åkesson? Det tvingas han tänka över noga innan han offrar, eller behåller, Kent Ekeroth.

Det här är ingen bra dag i Jimmie Åkessons politiska liv.

Publicerad: