Lena Mellin

”Det här är en riktig jävla praktskandal”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det här är en praktskandal.

Blivande svenska pensionärer som sparat i det statliga pensionssystemet riskerar att bli av med upp till 1,5 miljarder kronor.

Hur kan det få hända?

Det är med all säkerhet så att Pensionsmyndigheten har helt rätt när den säger att det är pensionsspararna som står för risken när de placerar sina PPM-premier i de fonder som finns på myndighetens fondtorg.

Men är det ett rimligt system? Skulle inte tro det. Pensionsspararna lever självfallet i tron att det statliga pensionssystemet är relativt stabilt. Visst, riksdagen kan ändra reglerna till pensionärernas nackdel men på det stora hela ska den statliga pensionen vara en grundtrygghet.

Men nu visar det sig att de 22 000 personer som lagt in hela eller delar av sina premiepensionspremier i det maltesiska fondbolaget Falcon Funds tre fonder som finns hos Pensionsmyndigheten riskerar att bli av med stora delar av sitt sparkapital. I genomsnitt 68 000 kronor per person.

Bakgrunden är följande. Totalt har svenska pensionssparare investerat 2,7 miljarder kronor i Falcon Funds. I juni när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med dem hade värdet sjunkit till 2,4 miljarder.

Nu säger Pensionsmyndigheten att de fått tillbaka 650 miljoner kronor och hoppas att kunna lägga vantarna på ytterligare 250 miljoner.

Återstår 1,5 miljarder som det är mycket, mycket osäkert att pensionsspararna får tillbaka. Pengarna är enligt uppgift nu placerade i privat riskkapital.

Till saken hör att när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med Falcon Funds aktiverades en säljorder. Men fondbolaget vägrade sälja och har överklagat beslutet i flera instanser. De har förlorat i alla och åläggs nu av Maltas finansinspektion att betala tillbaka pengarna till myndigheten.

Men om det finns några pengar, eller hur mycket det i så fall skulle kunna röra sig om, är höljt i dunkel.

Enligt Pensionsmyndigheten har Falcon Funds lurat till sig nya pensionssparare på ett sätt som inte är tillåtet. De har försvårat insyn och investerat pengarna på ett sätt som inte är rimligt. Pensionsmyndighetens chef talar om brottslig verksamhet.

Men faktum kvarstår. ”Statens kaka är liten men säker” är ett talesätt med stark folklig förankring. Den är förvisso inte särskilt stor. Men Falcon Funds-skandalen visar att den inte heller är säker. De sparade pensionspengarna kan gå upp i rök, helt eller delvis.

Det är en oväntad, och mycket ovälkommen, nyhet. En skandal för att vara rakt på sak.

Mot rena brottslingar, om det nu är det de  handlar om, är det svårt att skydda sig. Men trots det är det ohyggligt pinsamt för Pensionsmyndigheten att de salufört fonder från Falcon Funds på sitt fondtorg. Ännu mer pinsamt är att notan skickas vidare till pensionsspararna. Det är inte en rimlig ordning.

Publisert:

LÄS VIDARE