Vaktbolagen måste rensa upp - det håller på att bli ett samhällsproblem

avLena Mellin

KOLUMNISTER

Vaktbolagen måste rensa upp.

Det är upprörande att deras anställda ägnar sig åt att aktivt förtrycka, förnedra och förminska människor på grund av deras utseende.

De flesta av berättelserna i de nyhetsartiklar som publiceras i anslutning till den här artikeln rör vakter som är anställda av ett restaurangimperium i Malmö eller av jätten i branschen, Securitas.

Men det finns ingenting som tyder på att problemen med rasism bland väktare skulle vara begränsad till just dem. Det mesta talar för att det är en jargong i kåren som tyvärr blivit allmän.

Grov rasism

Den interna Facebookgruppen för vakterna anställda av restaurangimperiet innehåller grov rasism och inte bara det. De visar prov på en omänsklighet som faktiskt är svårt att förstå att vuxna människor med fotfäste på arbetsmarknaden och utan kända mentala funktionsnedsättningar kan ägna sig åt.

Eller vad sägs om följande? En nattklubbsgäst vill inte vara med på bild och det finns ju ingenting i världen som säger att man måste vara det om man inte vill. Då trycks han ner i heltäckningsmattan, fotograferas och hängs ut på vakternas Facebooksida.

Men det slutar inte där. Som om förnedringen inte var tillräcklig fogas följande kommentar till bilden:

- Ville först inte vara med på bild, men det löste vi snabbt.

En annan historia handlar om en 25-årig kvinna som protesterade mot att hennes mörkhyade vän inte släpptes in på nattklubben. Vakternas hämnades genom att fotografera henne och publicera bilden och hennes namn på Facebooksidan.

- Hon kan åka till Bananlandet då.

Dummast vinner

De är två av totalt ett 50-tal kroggäster som hängts ut på ordningsvakternas Facebookgrupp under de senaste två åren. Förhoppningsvis har deras arbetsgivare varit omedvetna om gruppens existens. Annars är vi ute i ett ännu djupare träsk av stinkande rasism.

Man får en känsla av att vakterna vill bravera för varandra i jakten på att förnedra kroggäster som ser ut att vara födda i ett annat land än Sverige. Den som är allra dummast, den som har de bästa bevisen för att den inte använder insidan av huvudet, vinner.

Måste rensa upp

Jag vägrar att tro att någon människa som försöker använda både hjärta och hjärna skulle uttrycka sig som vakterna gör i sin interna Facebookgrupp.

Skulle de skriva ”min dotter är vaccinerad, bojad och paketerad” om dottern förts bort från någonting som hon kanske inte borde hålla på med, typ leka med tändstickor och papper. Självfallet inte.

Vakterna ger uttryck för ett avhumaniserat sätt att uttrycka sig och agera som snabbt håller på att bli ett samhällsproblem. De man känner gillar man och beter sig någorlunda juste emot.

Medan de man inte känner, och inte känner någon samhörighet med, kan behandlas lika rått som ett gammalt bildäck. Man slår och sparkar. Man pratar om levande varelser precis som om de var lika döda som däcket. Man förtrycker, förnedrar och sårar.

Vaktbolagen måste rensa upp bland sina anställda. Vårt samhälle har inte råd med att människor med uniform och tillhyggen jagar människor som de av någon anledning tycker behöver en knäpp på näsan, ett batongslag i huvudet - och en rasistisk och förnedrande kommentar  på Facebook.