Mejla

Oisín Cantwell

”Vi måste lära oss något av Lottas död”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför fick inte Lotta det skydd hon behövde?

Frågan är viktig och har ställts i medier gång på gång, men åtalet som i dag väcktes för mord visar i all sin sorglighet hur svåra den här sortens ärenden kan vara.  

Åklagare Tobias Kudrén, en ung man i mörkblå kostym, ställde sig på podiet i pressrummet i polishuset på Kungsholmen i Stockholm klockan tio i förmiddags och sa att han inte tänker svara på frågor om sina känslor.

Det må låta som ett egendomligt sätt att inleda en presskonferens, men den hänsynslösa dödsmisshandeln av kvinnan har väckt starka och berättigade reaktioner och journalister är inte sällan mer intresserade av att få veta vilka emotionella påfrestningar en sådan här utredning leder till än torra resonemang om paragrafer och olika former av uppsåt.

Stämningsansökan som följer med den drygt 1000 sidor långa utredningen vittnar om ohyggligheten i våldet mot Lotta.

Det finns ingen anledning att vältra sig i detaljer, men rättsläkare har bland annat kunnat konstatera infarkter i hjärnan, kraftig hjärnsvullnad, inre blödningar och ett antal frakturer i ansiktet.

Åklagare Kudrén använde dator och powerpoints, redogjorde pedagogiskt för de olika åtalspunkterna – grov fridskränkning, förtal, fyra fall av narkotikabrott och dopningsbrott, mord – och berättade om hur bevisning och straffsatser ser ut.

Det är en katastrof till människa som har slagit ihjäl Lotta. Jo, jag konstaterar att han har gjort det innan en fällande dom föreligger. Han erkänner att han har använt det våld hon har utsatts för och bevisningen i övrigt är god.

Mannen nekar emellertid till mord. Det var inte meningen att hon skulle dö. Förvånande vore om någon domstol köper den berättelsen. Den som använder ett så här pass besinningslöst våld borde, om inte annat, förstå hur det kan sluta. 

Komplicerat ärende

Han dömdes första gången för misshandel då han var 15 och har sedan fällts gång på gång för grovt våld mot såväl män som kvinnor.

Ett av offren var 30-årige Niklas, som avled två månader efter domen för grov misshandel fastställdes av hovrätten.

Varför togs inte Lottas anmälan om misshandel på större allvar? Hur kan någon häva anhållandet av en person med den bakgrunden?

Åklagare Kudréns tidslinje visar att ärendet är betydligt mer komplicerat än vad som har framgått i pressen och att försök att hjälpa henne faktiskt gjordes.

De träffas på Facebook i februari i år och inleder snart en relation. Snart uppstår misstankar i omgivningen om att allt inte står rätt till. Den 1 maj ringer en kompis till Lotta polisen och uttrycker oro. En patrull åker hem till kvinnan, men hon vill inte ha hjälp.

Den 12 maj ringer kompisen än en gång polisen. Det gör även Lottas syster. Men Lotta vill fortfarande inte ha hjälp.

Några veckor senare, den 25 maj, orkar inte Lotta längre. Hon gör en anmälan om misshandel och förhör hålls.

Nästa dag gör polisen en riskbedömning och efter det anhålls mannen i sin frånvaro av åklagare. Ingen husrannsakan görs, då han saknar känd adress.

Samma dag kontaktar Lotta dock polisen och säger att hon inte vill medverka i utredningen. En patrull åker hem till henne för att fråga varför.

Socialen ringer samtidigt Lotta och erbjuder skyddat boende. Hon tackar nej.

Lotta förordnas ett målsägarbiträde, som meddelar polisen att klienten vill ha helgen på sig att fundera på om hon ska medverka i utredningen.

Några dagar senare förhörs kvinnan igen. Hon vägrar att medverka. Åklagaren häver anhållandet i frånvaron. Det har alltså inte varit så, som mellan varven har påståtts i pressen, att mannen har släppts ur en cell.

På grund av bevisproblem läggs utredningen ner. Att begära mannen häktad med tidigare begången brottslighet som motivering medges inte av svensk lag.

Lotta har nu fyra dagar kvar att leva.

Måste lära oss någonting

Gjordes tillräckligt? Det är, med facit i hand, lätt att svara nej. Och kanske ligger det till på det viset. Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning tittar för närvarande på saken.

Men det kan även vara så att allt har gått formellt rätt till, att bristerna är av annat slag än att en åklagare borde ha insett situationens allvar.

Lotta kommer inte att få sitt liv tillbaka. Men viktiga frågor behöver besvaras. Vi måste lära oss någonting av hennes död.

Myndigheterna måste lära sig mer om mäns våld mot kvinnor. Vi måste alla lära oss mer.

Publisert: