Studentflaken måste förbjudas omedelbart

Foto: Peter Wixtröm

Vi är många som stannar upp på trotto­aren när vi hör basgången borta vid rödljusen. Det går inte att göra annat, musiken, allt skrik där uppe, ölburkar som viner, lastbilens tunga dieselsuckar när den passerar.

Jag tar en paus i livet och tittar på, ser de svartsprejade budskapen på lakan som hänger längs kanten på flaket, ser studenterna där uppe. Fyllan är så intensiv att den är intressant. Euforin vet inga gränser. En av studenterna börjar häller öl ner på gatan och andra hänger på. Jag får öl på min jacka, men man kan inte bli arg. Får inte vara sur gubbe nu, måste glädjas åt ungdomen, galenskapen, borstar bort det värsta. De skriker och vinkar och jag vinkar fånigt tillbaka.

Lastbilen kränger till i högersvängen och hela det ostadiga gänget famlar som blinda över varandra. Några av dem ramlar ihop, reser sig och skrattar, ut med en ölburk till kanten. En starköl, trots att lagen förbjuder det.

Jag tänker på alla skador som jag läst om. En student i Trollhättan slog huvudet i en bro, föll av flaket och vårdades på sjukhus med allvarliga skador. I Göteborg klämdes en student svårt mellan två lastbilar. I Kungsbacka skadades en annan student svårt när han föll av ett flak och slog huvudet i gatan. En student i Borlänge ramlade av ett flak, slog i huvudet och sedan körde lastbilen över hans ben.

Jag har läst notiserna och tänkt att det är klart att det snart, när som helst, kommer att hända något ännu värre.

Och i fredags skedde det alltså, till sist. En student i Visby ramlade av studentflaket i en rondell och avled kort därefter på sjukhuset. Den tragedin. Det går inte ens att ta in.

Det ändå är otroligt att Sverige, ett land som är så förtjust i att förbjuda medborgarna att göra saker och ting, ändå tillåter detta.

Häromdagen tog jag med picknick till en park och när jag tog fram vinflaskan så informerades jag snabbt av laglydig medborgare om att det råder alkoholförbud i parken. Där sätter förmyndarsamhället ner foten. Samma myndigheter tycker däremot att det är helt ok att 50 svårt berusade 18-åringar springer upp på ett lastbilsflak för att dansa samtidigt som lastbilen åker runt i Stockholm.

Det som hände i Visby gör väl att vi har sett det sista studentflaket passera. De förbjuds omedelbart, hoppas jag. Allt annat vore orimligt.

avAlex Schulman

ARTIKELN HANDLAR OM

Visby

Kungsbacka

Göteborg

Stockholm